PS had “teleurstellend gesprek” met de premier

PS had "teleurstellend gesprek" met de premier

Het gesprek van PS-fractieleider Ahmed Laaouej met premier Charles Michel was “teleurstellend”. Dat heeft de PS’er verklaard. Over een motie van wantrouwen tegen de regering, wil Laaouej zich nog niet uitspreken. Eerst willen de Franstalige socialisten horen wat de premier morgen tijdens het Kamerdebat te vertellen heeft. De premier werkt vandaag zijn lijstje af van fracties met wie hij gesprekken voert over het verdere verloop van de werkzaamheden tijdens de komende weken en maanden. PS-fractieleider Laaouej had het over een “teleurstellend” onderhoud.

“Ik denk niet dat de premier begrijpt in welke politieke urgentie hij zich bevindt”, aldus Laaouej. “Ik heb geen enkel engagement gehoord over een echte breuk. Politiek blijft de premier consulteren, zelfs onderhandelen met N-VA. Maar ook met het asociaal beleid dat tot vandaag werd gevoerd, is er geen breuk. Er was niets over een daling van de btw op elektriciteit, over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar die niemand snapt, over de zware beroepen, enz.”Fractieleider Meryame Kitir zei dat sp.a een motie van wantrouwen achter de hand houdt. De PS wil daarover nog geen uitspraken doen. Wel preciseerde Laaouej dat de PS “niet de kruk zal zijn van een wankele regering”.

Intussen heeft de premier gepraat met N-VA, MR, PS en CD&V. Nu is het gesprek met Open Vld aan de gang, waarna vandaag nog sp.a en Ecolo-Groen langskomen. Morgen gaan de gesprekken voort met het cdH. David Clarinval (MR) sloot niet uit dat er nog een tweede ronde volgt. In elk geval is er tot vandaag tijd gekocht. Dan staan interpellaties ingeschreven, waaraan eventueel moties kunnen worden gekoppeld.

bron: Belga