May en Rutte voeren "nuttig gesprek" over brexit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Theresa May heeft vandaag haar rondreis langs enkele Europse hoofdsteden aangevat in de hoop haar brexit-akkoord te redden. De Britse premier ging in Den Haag al bij haar Nederlandse collega Mark Rutte langs, met wie ze - dixit Rutte - een "nuttig gesprek" had over haar inspanningen om het akkoord alsnog door het Britse parlement te loodsen. May maakte gisteren bekend dat de oorspronkelijk voor vanavond geplande stemming over het akkoord met de EU uitgesteld wordt. Voor ze het Lagerhuis de kans geeft zich over de tekst uit te spreken, wil ze tegemoetkomingen van de Europese Unie die in de eerste plaats de uitgewerkte oplossing voor de Ierse grenskwestie verteerbaar moeten maken.

Intussen is May naar Berlijn doorgevlogen voor een lunchgesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daarna komt ze naar Brussel voor overleg met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Tusk en Juncker hebben al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexitakkoord, maar dat over een eventuele verheldering wel te praten valt.

May liet gisteren niet in haar kaarten kijken wanneer ze de stemming over het akkoord wél zou laten doorgaan, maar volgens Downing Street 10 zou het in ieder geval voor 21 januari zijn. Dat is ook de uiterste datum waarop de stemming moet plaatsvinden.

Bron: Belga