Weerbericht: vanaf tweede helft van de week neemt het kwik een duik

door
Belga
Leestijd 2 min.

Deze namiddag is het wisselend bewolkt met plaatselijk nog enkele buien, vooral in het noordoosten van het land. In de Ardennen kunnen de buien een winters karakter aannemen, met her en der gevaar voor gladheid. De maxima schommelen tussen 2 graden in de Ardennen en 8 graden langs de kust. Dat meldt het KMI. Vanavond neemt de buienkans af en wordt het wisselend bewolkt met opklaringen. Plaatselijk kunnen wolken ontstaan. Het blijft meestal droog, maar in het oosten van het land is er nog een kans op een lichte winterse bui. Aan zee liggen de minima rond +6 graden. Elders zakt de temperatuur naar -2 graden in de Ardennen en 0 of +2 graden in het centrum, met algemene grondvorst. Er is dan ook gevaar voor plaatselijke gladheid door ijsplekken of door wat sneeuw in de Ardennen.

Morgen is het overwegend droog en rustig weer met soms enkele opklaringen. Een zeldzame winterse bui blijft mogelijk in de plateaus is het oosten van het land. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan de kust. In de nacht naar woensdag blijft het rustig en vrij koud. Rijm en ijsplekken kunnen voor plaatselijk gladde wegen zorgen. De minima liggen tussen -4 en +1 graden bij een zwak en veranderlijke wind.

Woensdag kan er nevel of mist hangen. In de loop van de dag is het droog en wisselen soms brede opklaringen af met wolkenvelden. De maxima liggen tussen 1 en 6 graden.

Donderdag wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd. In de nacht en ochtend vriest het op de meeste plaatsen licht, en overdag klimt het kwik naar waarden tussen 0 en +4 graden. Na het optrekken van plaatselijk ochtendgrijs wordt het wisselend bewolkt.

Vrijdag blijft het nog vrij koud, droog en overwegend wisselend bewolkt. Na een koude nacht met overal lichte tot matige vorst wordt het overdag niet warmer dan -1 tot +3 graden.

Zaterdag bereikt zachtere, maritieme lucht ons land. We beginnen nog overal met droog en koud weer, gevolgd door neerslag vanuit het westen. De eerste neerslag kan mogelijk een winters karakter aannemen, maar gaat vrij snel over in regen. De maxima liggen in de buurt van 5 graden in het centrum.

Zondag en maandag wordt het vrij zacht met soms lichte regen of buien. De maxima liggen in het centrum rond 8 of 9 graden.

bron: Belga