Vlaanderen viert 25 jaar buitenlands beleid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaanderen viert vandaag dat het al 25 jaar zelfstandig buitenlands beleid kan uittekenen. "Meer dan ooit geeft Vlaanderen het Europees en internationaal beleid vandaag mee gestalte. We zetten er Vlaanderen mee op de kaart en dragen bij aan de welvaart en het welzijn van alle Vlamingen", zei minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor Buitenlands Beleid, tijdens een viering in het Vlaams parlement. Vlaanderen heeft al een kwarteeuw een volwaardig buitenlands beleid. De grondwetswijziging die dat mogelijk maakte dateert van 5 mei 1993. De verjaardag werd vanochtend gevierd in het Vlaams parlement.

Minister-president Bourgeois, ook bevoegd voor het Buitenlands Beleid, bracht er onder meer hulde aan zijn voorganger Luc Van den Brande, die van 1992 tot 1999 de leiding had over de Vlaamse regering. "Hij heeft van meet af aan van de verruimde extra bevoegdheid gebruikgemaakt om een krachtig Vlaams buitenlands beleid te voeren." Ook het intussen overleden VU-kopstuk Hugo Schiltz, "de belangrijkste promotor van het idee dat Vlaanderen zijn autonome bevoegdheden ook op het internationale terrein vorm moest kunnen geven", kreeg een eerbetoon van de minister-president.

Bourgeois verwees ook naar de brexit. Dat vraagstuk "staat sinds twee jaar in het brandpunt van ons buitenlands beleid", zegt hij. Morgen stemt het Britse parlement over het ontwerp van uittredingsverdrag, en die stemming loopt hoogstwaarschijnlijk uit in een afwijzing. De minister-president herhaalde dat hij de Britten liever aan boord had gehouden, en dat nu alles moet worden gedaan om de schade zoveel mogelijk te beperken. "Ik roep op tot verantwoordelijkheid en hoop dat het Britse pragmatisme morgen zegeviert", klinkt het.

bron: Belga