Oorlog in Jemen eiste al 70.000 slachtoffers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 70.000 mensen zijn gedood of gewond geraakt bij de oorlog in Jemen, onder wie ruim 9.200 kinderen. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag tijdens de vredesbesprekingen in Zweden. De speciale afgezant van de VN voor Jemen stelde daar, als onderdeel van een staakt-het-vuren, voor dat de rebellen de strategische haven Hodeida zouden verlaten en dat die onder de gezamenlijke controle van de oorlogvoerenden geplaatst wordt, zo blijkt uit een document dat vandaag door persagentschap AFP kon worden ingekeken. Het werkelijke aantal slachtoffers van het conflict in Jemen ligt waarschijnlijk nog een pak hoger dan 70.000, omdat de telling tussen maart 2015 en oktober van dit jaar alleen ziekenhuiscijfers bevat, zegt de WHO. In die periode meldden gezondheidsinstellingen bijna 10.000 doden en ongeveer 60.200 gewonden. Er waren 849 kinderen die het leven lieten, en tien keer zoveel raakten gewond.

Sinds donderdag onderhandelen vertegenwoordigers van Jemens internationaal erkende regering en de Houthi-rebellen in Rimbo bij Stockholm. Met de gesprekken proberen de VN om een eind te maken aan de vier jaar durende burgeroorlog die het land naar de rand van de hongersnood heeft geduwd.

De speciale afgezant van de VN voor Jemen zou tijdens die gesprekken volgens AFP hebben voorgesteld dat de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië haar aanvallen op de havenstad Hodeida stopt en dat de rebellen zich in ruil daarvoor terugtrekken uit de stad. Hodeida, langswaar het gros van de humanitaire hulp aan Jemen binnenkomt, zou dan onder de gezamenlijke controle van de regering en de rebellen worden geplaatst, onder toezicht van de VN.

bron: Belga