Nieuwe federale coalitie – Voor Peeters is vertrouwensstemming niet nodig

Nieuwe federale coalitie - Voor Peeters is vertrouwensstemming niet nodig

CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft erbij dat de regering Michel na het vertrek van de N-VA geen nieuwe regering is en dus geen vertrouwensstemming nodig is. Dat zei hij maandagavond in Terzake (Canvas). “Dit is geen nieuwe regering, wel zijn er andere accenten; maar we blijven binnen het kader van het regeerakkoord”, verduidelijkte hij. “We hebben respect voor de oppositie, met inbegrip van de N-VA”, zei hij meermaals tijdens het interview. “We hebben respect door de democratie en de grondwet”, benadrukte Kris Peeters. Hij wees erop dat premier Charles Michel dinsdag met alle fractieleiders zal praten over hoe er verder gewerkt kan worden. “Wat is het alternatief? Een regering in lopende zaken? Verkiezingen?”, wierp de CD&V’er op. “De oppositie heeft er alle belang bij dat er beslissingen genomen worden.”
De nieuwe minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld), kondigde reeds aan dat ze de limiet van 50 asielaanvragen per dag wil herbekijken. “Maar toen Theo Francken nog bevoegd staatssecretaris was, hebben we een IKW (interkabinettenwerkgroep, red.) gehouden om te kijken of de limiet van 50 houdbaar was”, merkte Kris Peeters op.
Voorts wees hij erop dat er ook werk gemaakt wordt van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, zoals bij de jobdeal afgesproken was. “Het voorstel ligt bij de premier. Bovendien kan dit via een koninklijk besluit gerealiseerd worden”, zodat er niet in het parlement naar een meerderheid gezocht moet worden.

bron: Belga