N-VA en Sp.a vragen vertrouwensstemming in het parlement

door
Belga
Leestijd 3 min.

N-VA wil dat de oranje-blauwe coalitie "zo snel mogelijk" het vertrouwen vraagt van het parlement. Dat bevestigt Kamerfractieleider Peter De Roover aan Belga. "Dat is maar het basisfatsoen, denk ik." Ook Sp.a eist dat Charles Michel morgen tekst en uitleg komt geven in het parlement en een vertrouwensstemming vraagt over zijn plannen. Zonder zo'n stemming is er geen regering en geen meerderheid in het parlement voor welk beleidsplan dan ook. Dat stelt de partij in een mededeling na afloop van het partijbureau vandaag. Volgens de voormalige coalitiepartner is de oranje-blauwe ploeg géén verderzetting van de regering Michel-I, maar wel degelijk een nieuwe regering. En die moet het vertrouwen krijgen in het parlement en een nieuwe regeringsverklaring opstellen, vindt De Roover. "Ik stel vast dat minister Peeters heeft gezegd dat het geen copy-paste wordt van Michel-I, dat er nieuwe namen op nieuwe bevoegdheden staan en dat ook minister De Block al een koerswijziging heeft aangekondigd. Reden genoeg om klaar te stellen wat de situatie nu precies is, zodat we het parlementaire werk zo snel mogelijk kunnen hervatten."

Sp.a heeft zich vandaag op het bureau gebogen over de politieke situatie na de ontbinding van de regering-Michel. "Na het bedroevende schouwspel van de voorbije weken is het voor sp.a zonneklaar: België heeft eigenlijk geen regering meer. Charles Michel heeft geen meerderheid en hij heeft het vertrouwen van het parlement niet", klinkt het.

"De partijen van wijlen de regering-Michel hebben het land in onzekerheid achtergelaten", zeggen partijvoorzitter John Crombez en Kamerfractieleidster Meryame Kitir. "Maar de mensen kunnen geen zes maanden wachten op oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden op het vlak van koopkracht, pensioenen of zorg. Daarom zal sp.a concrete voorstellen doen in het parlement en daarrond steun zoeken. Wij willen de mensen weer zekerheid geven." Zo wil sp.a meerderheden zoeken voor bijvoorbeeld de btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent.

"Tienduizenden mensen kwamen de afgelopen maanden op straat omdat ze hun facturen niet meer kunnen betalen en omdat ze het niet eens zijn met de afbraakpolitiek van deze regering in de pensioenen, de gezondheidszorg of het klimaatbeleid", aldus nog sp.a.

Ook grondwetspecialist Mathias El Berhoumi (Université Saint-Louis) is van mening dat de Premier een regeringsverklaring in het parlement afleggen, waarna een debat moet volgen en een vertrouwensstemming. "We hebben duidelijk een nieuwe regering. Het vertrek van de N-VA, de grootste partij van de coalitie, houdt een belangrijke verandering in", stelt de constitutionalist. Hij verwijst ook naar het feit dat Charles Michel akte genomen heeft van het vertrek van de N-VA-regeringsleden en hun bevoegdheden verdeeld heeft over de drie overblijvende partijen. Bovendien verantwoordt het feit dat de regering nieuwe prioriteiten - koopkracht, veiligheid en klimaat - naar voren geschoven heeft, dat de regering naar het parlement moet trekken, vindt El Berhoumi.

Het ontbreken van een vertrouwensstemming "laat niet toe de werking van een minderheidsregering te verduidelijken". Hij wijst erop dat de huidige regering 24 zetels tekort heeft om een meerderheid te hebben. "De vraag is dus welke de verhoudingen zullen zijn tussen de oppositiepartijen en deze regering", aldus de professor van de Université Saint-Louis.

Eerder vandaag hadden oud-staatssecretaris Theo Francken en Groen reeds geopperd dat de regering Michel II het vertrouwen zou moeten vragen aan het parlement.

bron: Belga