Macron ontmoet vertegenwoordigers uit economische en politieke wereld

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse president Emmanuel Macron heeft, na nieuwe protesten van de 'gilets jaunes' vorige zaterdag, vandaag ontmoetingen met 37 vertegenwoordigers uit de economische en politieke wereld. Macron probeert zo een oplossing te vinden voor het protest van de gele hesjes, dat nu al ruim een maand duurt. Vanavond 20 uur houdt de president een toespraak. Macron zit deze voormiddag samen met zijn eerste minister Édouard Philippe en 12 regeringsleden, onder wie ministers van Economie Bruno Le Maire en van Arbeid Muriel Pénicaud. Ook de leiders van de voornaamste vakbonden, de werkgevers, de voorzitters van de Nationale Vergadering en de Senaat schuiven mee rond de tafel.

"Op dit ernstige moment dat de natie doormaakt" zal president Emmanuel Macron "alle politieke, territoriale, economische en sociale krachten raadplegen (...) om hen en hun voorstellen te horen, met als doel mobiliseren om te handelen", aldus het Elysée.

De president zal "concrete en onmiddellijke maatregelen" voorstellen, verzekerde Pénicaud. Een van de pistes die op tafel ligt is een mobiliteitspremie voor wie de auto gebruikt om naar het werk te gaan.

Macron, die zich nog zo goed als niet heeft uitgesproken sinds de gewelddadige demonstraties van 1 december en de schermutselingen onder de Arc de Triomphe, doorbreekt die stilte en houdt maandagavond om 20 uur een toespraak vanuit het Elysée.

Het staatshoofd heeft heel wat van zijn populariteit verloren en de demonstranten eisen zijn ontslag. De Franse economie heeft intussen te lijden onder de vele blokkades en de president moet nu snel een uitweg vinden uit de crisis die het land al meer dan drie weken verscheurt.

"Verwacht wordt dat Macron mea culpa slaat over de arrogantie en minachting voor de middenklasse die hem wordt aangewreven", schrijft de krant Libération vandaag.

bron: Belga