College van het Openbaar Ministerie hekelt werkomstandigheden van Belgische justitie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het College van het Openbaar Ministerie heeft vandaag tijdens een crisisberaad in Namen de omstandigheden aangekaart waarin de Belgische justitie moet werken. Het College roept de bevoegde overheidsinstanties op om er snel op te reageren. De staat van verschillende vervallen justitiepaleizen in het hele land is niet meer aanvaardbaar voor het openbaar ministerie, zowel voor de veiligheid als voor de functionaliteit. De gerechtzoekenden en het personeel, dat zijn taken niet langer kan uitvoeren, zijn de eerste slachtoffers van deze situatie. Daarom wordt opgeroepen om meer aandacht te besteden aan de gebouwen van justitie en om de correcte budgetten snel toe te wijzen.

Het College wijst er daarnaast opnieuw op dat er te weinig personeel en middelen zijn om het computernetwerk van justitie te moderniseren.

"We trekken vandaag aan de alarmbel omdat het zo niet verder kan", verklaarde Christian de Valkeneer, procureur-generaal van Luik en voorzitter van het College van het Openbaar Ministerie. "Er moeten zonder talmen meerdere honderden miljoenen euro's geïnvesteerd worden."

Naast de chronische onderinvestering waar het gerechtelijk systeem al decennia mee kampt, hekelt het openbaar ministerie ook een ander structureel probleem. De slechte samenwerking tussen de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie, die de verantwoordelijkheden op vlak van de infrastructuur delen, zijn een echte rem op vooruitgang.

bron: Belga