Vicepremier Peeters geeft tegengas

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) spreekt tegen dat N-VA gisteren nog een laatste poging heeft gedaan om de Zweedse coalitie te redden. Hij kondigt aan dat de oranje-blauwe coalitie geen copy-paste zal zijn van de Zweedse ploeg. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo noteerde dat Jan Jambon heeft verklaard dat N-VA uit de regering is gestapt. Het was N-VA-voorzitter Bart De Wever die gisteren benadrukte dat hij nog een laatste poging heeft gedaan om de regering te redden, door voor te stellen dat ons land zich zou onthouden bij de stemming van het VN-migratiepact. Vicepremier Peeters sprak dat vandaag tegen in De Zevende Dag op één en vindt dat De Wever zich daarmee "een beetje een Calimero-houding" aanmeet.

De vicepremier wijst er daarbij op dat Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) al enkele weken geleden al stelde dat premier Charles Michel "op citytrip" mag gaan naar Marrakesh en zich zou moeten onthouden in New York. "Dat standpunt werd enkele dagen en weken al geformuleerd. Wij hebben gezegd dat dit geen impact meer heeft. Het pact wordt toch sowieso goedgekeurd."

Peeters laakt ook de "perceptie-oorlog" die rond het pact werd gevoerd. Volgens de christendemocraat zijn de twaalf inhoudelijke elementen die N-VA aanvoert tegen het pact, "voor een groot deel onjuist". Hij vindt dat N-VA in het dossier pas een rode kaart heeft getrokken "na de voetbalmatch was afgefloten en iedereen al in de kleedkamer zat".

Hij kondigt ook aan dat de nieuwe oranje-blauwe of blauw-oranje meerderheid niet identiek zal zijn aan wijlen de Zweedse coalitie. "Het wordt geen copy-paste. Er gaan een aantal accenten gelegd worden".

Open Vld'er De Croo was alvast tevreden dat één perceptie is uitgeklaard, nadat N-VA'er Jambon had aangegeven dat zijn partij formeel gesproken ontslag neemt. Een reden van de aanslepende crisis had wellicht te maken met de vraag wie als eerste de handdoek in de ring zou gooien.

bron: Belga