Groen steekt de hand uit naar Michel, "op basis van onze overtuiging"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oppositiepartij Groen wil de regering-Michel "niet depanneren en ook niet blokkeren, maar we zullen ons engageren". Dat zei Kamerfractieleider Kristof Calvo vandaag in De Ochtend op Radio 1. "Ik reik de regering de hand en dat zou eigenlijk elke politicus moeten doen. Maar wij doen dat wel op basis van onze overtuiging." Een paar cruciale dossiers kunnen niet tot na de verkiezingen van mei op een beslissing wachten, aldus Calvo. De nieuwe ploeg van Michel, bestaande uit MR, Open Vld en CD&V, beschikt over slechts 52 van de 150 Kamerzetels. Per dossier zal Michel dus op zoek moeten gaan naar een wisselmeerderheid. Groen is alvast bereid te bekijken wat er mogelijk is, zei Calvo.

"Het is de verantwoordelijkheid van elke politicus en elke partij om te kijken waar oplossingen mogelijk zijn. Het is cruciaal dat bepaalde zaken vooruitgaan." Calvo haalde het voorbeeld van het klimaatbeleid aan, waarmee "niet tot na de verkiezingen kan worden gewacht om stappen te zetten".

Maar Groen is niet naïef, aldus Calvo. "Een regering die haar huidige lijn doortrekt en, omdat ze de begroting niet op orde krijgt, de lasten bij de gewone mensen legt, die zullen wij nooit depanneren. (...) Er zijn heel veel dingen die wij niet gaan steunen, maar we willen kijken op welke vlakken we wél vooruit kunnen gaan."

bron: Belga