Franstalige oppositiepartijen niet geneigd minderheidskabinet te steunen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franstalige oppositiepartijn zijn niet geneigd de nieuwe minderheidsregering-Michel te depanneren. Dat blijkt uit hun reacties op het vertrek van de N-VA uit de regering. "Het circus gaat verder", zei Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi vandaag op La Première (RTBF). Voor PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej worden er "vuile streken" gespeeld en moet het parlement zo snel mogelijk samenkomen. Hij heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke alvast gevraagd in spoed een conferentie van voorzitters te organiseren.

Omdat de N-VA-ministers zelf geen ontslag genomen hebben en de koning vooralsnog geen nieuwe ministers benoemd heeft, stelt zich volgens Olivier Maingain (DéFI) een grondwettelijk probleem. Op die manier, vindt hij, slaagt de N-VA er alsnog in de Belgische instellingen te blokkeren.

CdH-Kamerfractievoorzitter Catherine Foncke zegt dan weer dat er niet van mag uitgegaan worden dat haar partij het minderheidskabinet gaat steunen alleen maar omdat die regering de "oranje-blauwe coalitie" wordt genoemd. Ze hekelt de "brutale maatregelen" van de afgelopen vier jaar. Raoul Hedebouw (PTB) is ervan overtuigd dat er vervroegde verkiezingen aan zitten te komen.

Bij de MR, de partij van premier Michel, wijst fractieleider David Clarinval erop dat het VN-migratiepact het enige dossier is waarin de N-VA en de andere partijen geen overeenstemming konden bereiken. De Franstalige liberalen kunnen zich dan ook niet voorstellen dat de partij haar steun voor de sociaaleconomische dossiers intrekt of de begroting, waarover ze mee onderhandeld heeft, niet zou goedkeuren.

bron: Belga