Copa Libertadores – River Plate wint vierde keer Copa Libertadores

Copa Libertadores - River Plate wint vierde keer Copa Libertadores
Copa Libertadores - River Plate wint vierde keer Copa Libertadores

River Plate heeft voor de vierde keer de Copa Libertadores gewonnen. Na het 2-2 gelijkspel in de heenmatch in het stadion van Boca Juniors trok River Plate na verlengingen met 3-1 aan het langste eind in het met 72.000 fans gevulde Santiago Bernabeustadion van Real Madrid. Er waren bijna 4.000 politie- en private veiligheidsagenten opgetrommeld voor het beladen duel tussen de twee Argentijnse topclubs. Een minuut voor rust trof Dario Benedetto raak voor Boca Juniors. De aanvaller snelde slim doorheen het hart van de River-verdediging en deponeerde het leer in de rechterbenedenhoek. In de 68e minuut hing Lucas Pratto de bordjes in evenwicht, na mooi ééntijdsvoetbal van River Plate. Aangezien de uitdoelpunten in deze finale niet zwaarder doorwegen, dienden verlengingen zich aan. Die waren na twee minuten voorbij voor Wilmar Barrios, de middenvelder van Boca Juniors mocht gaan douchen na een tweede gele kaart. In de tweede helft van de verlengingen profiteerde River Plate van de numerieke meerderheid. Juan Quintero (109.) maakte de 2-1 met een fantastisch afstandsschot in de winkelhaak. In het slot verbrodde Leonardo Jara bijna nog het feestje van River, zijn volley raakte de paal. Gonzalo Martinez legde de eindstand vast.
River Plate pakt voor de vierde keer de eindzege in de Copa Libertadores. Eerder gebeurde dat in 1986, 1996 en 2015. Boca Juniors won het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League al zesmaal.
Als winnaar van de Copa Libertadores zal River Plate Zuid-Amerika vertegenwoordigen op het komende WK voor clubs, dat op 12 december van start gaat in de Verenigde Arabische Emiraten. River komt voor het eerst in actie in de halve finales, die doorgaan op 18 december. Europa wordt er vertegenwoordigd door Champions League-winnaar Real Madrid.
Op 24 november zouden de twee topclubs uit Buenos Aires elkaar in het stadion van River Plate treffen voor de terugwedstrijd van de eindstrijd van de Copa Libertadores. Maar wegens hevige rellen vond de match niet plaats. Die dag vielen fans van River Plate de spelersbus van Boca aan met stenen. De wedstrijd werd uiteindelijk verplaatst naar een neutraal terrein. Beide clubs gingen hier echter niet mee akkoord. River Plate wou toch nog in eigen stadion aantreden. Boca Juniors vroeg voor de groene tafel de eindzege in de Copa Libertadores. De Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie (Conmebol) verwierp de klacht, het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zal zich nog uitspreken over een eventuele diskwalificatie van River Plate.

bron: Belga