ACV-CSC METEA kondigt actiedagen textiel- en metaalwerknemers aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

ACV-CSC METEA kondigt aan vanaf morgen tot en met donderdag samen met de andere vakbonden verschillende acties te organiseren, omdat de werkgeversfederaties in het overleg rond de zware beroepen te veel aan de zijlijn blijven staan. Op ondernemingsniveau kan het donderdag tot stakingen komen. "De textiel- en metaalwerknemers begrijpen het stilzwijgen van de werkgevers niet", zegt ACV-CSC METEA-voorzitter William Van Erdeghem vandaag. Volgens Van Erdeghem is bij werkgevers in ondernemingen te horen dat zij het niet zien zitten dat werknemers tot hun 67 moeten werken, maar raken die geluiden blijkbaar niet tot bij de werkgeversfederaties. "In de Nationale Arbeidsraad waren zij op geen enkel moment bereid om een oplossing te zoeken voor de zware beroepen", zegt hij.

Vanaf morgen tot donderdag worden er acties georganiseerd, om de werkgeversfederaties tot verantwoordelijkheid te bewegen. Mogelijke acties kunnen zijn het uitdelen van pamfletten, petities, campagne op sociale media, of het bijeenroepen van bijzondere ondernemingsraden. Donderdag zijn op ondernemingsniveau ook stakingen mogelijk. "Wij laten de ruimte om binnen ondernemingen stakingen te organiseren. Als de waarschuwingen geen gunstig gevolg krijgen, dan sluiten wij niet uit dat er vroeg of laat een algemene staking zal komen", aldus Van Erdeghem.

Of het tot een algemene staking komt, wordt de komende weken bekeken, afhankelijk van hoe het sociaal overleg verder verloopt, en de interprofessionele onderhandelingen die in januari van start gaan. "Wij wensen hier een schot voor de boeg te geven, dat wij eisen dat er vrije loononderhandelingen moeten komen", besluit Van Erdeghem.

bron: Belga