5 anti-kater middeltjes die het alleen maar erger maken

5 anti-kater middeltjes die het alleen maar erger maken
Foto Pexels

Een avondje uit is leuk, maar de dag erna is dat vaak helemaal niet. Iedereen heeft wel z’n eigen anti-kater middeltje, maar helaas… De kans is groot dat dat wondermiddel de dingen nog erger maakt. Deze vijf ‘oplossingen’ laat je beter aan je voorbijgaan. 

1. Cafeïnedosis

Ja, liters koffie zullen ervoor zorgen dat je je minder moe voelt. Maar aangezien je bij een kater sowieso al op het randje van volledige uitdroging staat, kan je de koffie beter links laten liggen. Je hart gaat er sneller van kloppen, je gaat ervan zweten en je voelt je angstiger. Om niet te spreken van die trillende handen. Neem dus liever een glaasje water of kruidenthee, als je echt nood hebt aan iets warm.

2. Vuur met vuur bestrijdenHeb jij ook van die vrienden die de volgende ochtend meteen weer aan het drinken slaan? Toegegeven, het lijkt te helpen. Tijdelijk. Je hebt namelijk een kater wanneer de alcoholwaarden in je lichaam afnemen of terug op nul staan. Opnieuw drinken stelt dat even uit, maar aangezien constant dronken zijn geen optie is, kies je beter voor de korte pijn.

3. Pilletje voor het slapengaan

Pijnstillers zoals paracetamol hebben zeker een halfuur nodig om in werking te treden en hebben vier tot zes uur effect. Tenzij je van plan bent heel weinig te slapen, heeft het dus weinig zin om net voor het slapengaan nog een pilletje te nemen. Bovendien vragen zowel pijnstillers als alcohol een extra inspanning van je lever. Om onnodige overbelasting te vermijden wacht je dus beter even met die paracetamol.

4. Vettig (vr)eten

Comfort food was nog nooit zo aantrekkelijk als op een katerdagje. Het lijkt misschien te helpen, maar in werkelijkheid maak je het extra moeilijk voor je lichaam om te bekomen. Vettig eten verteren vraagt namelijk heel wat inspanning van je maag. En die heeft het na een avondje drinken zo al moeilijk genoeg. Die lekkere pizza kan je kater zelfs verlengen en je de dag erna nog slechter doen voelen. Kies dus voor fruit en groentjes en vul je voorraad vitaminen weer aan.

5. Jezelf doen overgeven

Vinger in de keel en klaar, toch? Wel, als je al dronken bent heeft het geen zin om dit ‘trucje’ toe te passen. De alcohol is toch al opgenomen door je lichaam. Bovendien zorgt het voor extra uitdroging van je toch al kurkdroge lijf. En de braakbewegingen kunnen interne kwetsuren veroorzaken, wat je kan missen als kiespijn. Gewoon uitzieken is dus de boodschap. Of niet drinken.