WK hockey (m) – Red Lions proberen tegen Zuid-Afrika alsnog groepswinst te veroveren

WK hockey (m) - Red Lions proberen tegen Zuid-Afrika alsnog groepswinst te veroveren
WK hockey (m) - Red Lions proberen tegen Zuid-Afrika alsnog groepswinst te veroveren

De Belgische hockeymannen nemen het zaterdag in hun laatste groepsmatch op het WK hockey in het Indiase Bhubaneswar op tegen Zuid-Afrika. De Red Lions maken nog altijd kans op groepswinst en het bijhorende rechtstreekse ticket voor de kwartfinales, maar zullen allicht tevreden moeten zijn met de tweede stek in poule C. In dat geval moeten de Belgen via een barragewedstrijd een stek bij de laatste acht zien te veroveren. De Lions tellen net als India 4 punten in groep C, maar omdat hun doelsaldo (+5 tegenover +1) minder goed is in vergelijking met het gastland, staan ze op de tweede plaats. De groepswinnaar stoot direct door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen barragewedstrijden voor een plek bij de laatste acht. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat India, dat zaterdag na België aan de bak moet, zijn gunstiger doelsaldo alsnog zal kwijtspelen tegen Canada.
De Belgen weten dus wat hen te doen staat tegen Zuid-Afrika: winnen, en dat met zoveel mogelijk doelpunten verschil. Bondscoach Shane McLeod moet in India wel verder zonder sterkhouder John-John Dohmen. De spelmaker, in 2016 verkozen tot beste speler ter wereld, heeft te veel last van een bronchitis en stapte inmiddels terug op het vliegtuig richting België om zich verder te laten verzorgen. De 21-jarige Augustin Meurmans is zijn vervanger in de selectie.
De Belgen, die voor aanvang hun titelambities niet verstopten, openden het WK met een nipte 2-1 zege tegen Canada. Daarna volgde een 2-2 draw tegen het gastland.

Bron: Belga