EK veldlopen Tilburg – Isaac Kimeli is kopman Belgische ploeg: “Wil minstens top vijftien, misschien top tien”

EK veldlopen Tilburg - Isaac Kimeli is kopman Belgische ploeg: "Wil minstens top vijftien

Isaac Kimeli is in principe de grootste Belgische kanshebber op een dichte ereplaats op het EK veldlopen, zondag in het Nederlandse Tilburg. Hij sprak op voorhand van top vijftien, maar na de parcoursverkenning op zaterdag klonk het nog iets ambitieuzer. “Ik kijk ernaar uit”, zegt Kimeli. “Top vijftien moet zeker lukken, maar ik ga nu voor top tien. Op een goeie dag weet je nooit en kan er misschien zelfs nog meer. Het parcours had ik zwaarder verwacht na een hele week regen. Het valt allemaal wel mee, en dat is goed nieuws voor mij, want modder is niet mijn ding.” Voor de zege tipt bijna iedereen de Turken, maar Kimeli ziet dat anders. “Ik verwacht eerder de Spanjaard Adel Mechaal en de Italiaan Yemaneberhan Crippa.”
De 24-jarige afstandsloper uit Halle finishte afgelopen zomer als vijfde op de 5.000 meter op het EK in Berlijn, maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij in de eerste meters over een kegeltje stapte. Zondag heeft hij dus iets recht te zetten, al mikt Kimeli eerder op een collectief succes. “In team zijn wij Belgen heel sterk. Ik zie ons zeker meespelen voor de medailles in het landenklassement. Het maakt mij zelfs niet heel veel uit of ik eerste Belg ben, zeker niet als we een teammedaille pakken omdat er een landgenoot nog sterker is dan ik.”
Zijn tactiek laat Kimeli in grote mate afhangen van het wedstrijdverloop. “Zelf zal ik zeker niet te gek starten, en nog wat overhouden. Maar als het niet overdreven snel gaat, zal ik de kopgroep wel proberen volgen. Liefst heb ik dat het de eerste ronden traag gaat, want op het einde ben ik bij de snelste finishers.”

bron: Belga