Brandstofprotest - Brussel maakt zich op voor nieuwe betoging 'gele hesjes'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brussel en haar ordediensten maken zich op voor een nieuwe betoging van de 'gele hesjes'. Vorige week vrijdag liep een betoging van zo'n 500 'gele hesjes' zwaar uit de hand: een vijfhonderdtal actievoerders zette de boel op stelten en er werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. De politie pakte tientallen betogers op. Hoeveel betogers er zaterdag zullen opduiken voor de niet-aangevraagde manifestatie is nog onduidelijk, maar de politie neemt alvast het zekere voor het onzekere. Waar en wanneer de 'gele hesjes' zouden betogen, blijft voorlopig een vraagteken. Op sociale media roepen verscheidene groepen op tot een nieuwe demonstratie op het Schumanplein in Brussel. In een pamflet dat zondag door de kranten van Sudpresse is gepubliceerd, riep een groep Franse "gilets jaunes" dan weer op om zaterdag voor het Europees Parlement in Brussel te betogen. Tot donderdagavond had de Brusselse politie nog geen enkele aanvraag om te betogen ontvangen en alle pogingen van de politie om contact te leggen met de 'gele hesjes' en in dialoog te gaan waren vruchteloos gebleven.

De concrete eisen van de beweging zijn al evenmin klaarhelder, al is het wel duidelijk dat de onvrede om meer draait dan de loutere brandstofprijzen. Op enkele facebookpagina's wordt van de regering onder meer een dubbele loonindexering geëist, net als een verhoging van het minimumloon, de invoering van het recht voor de bevolking om verkozenen uit hun functie te zetten, de vermindering van de belasting op energie en beter openbaar vervoer.

De Brusselse politie neemt alvast het zekere voor het onzekere. Het politiedispositief op het terrein wordt versterkt, zowel qua personeel als qua middelen, zo meldde de politie donderdag. Zowel de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene als de andere Brusselse politiezones, de federale politie zetten mensen en middelen in. Volgens een aantal media zou het in totaal om een 1.000 politiemensen gaan.

Daarnaast wordt ook sterk ingezet op Open Source Intelligence (OSINT). Alle gegevens op internet en de sociale media over de 'gele hesjes' worden geanalyseerd en verspreid onder de verschillende diensten. Zaterdag zet de politie een Real Intelligence Center op poten, waar het personeel dat op OSINT werkt, de informatie op internet en sociale media in realtime opvolgt en die gegevens doorgeeft aan de politiemensen op het terrein.

bron: Belga