Zes kerstmarkten om in de sfeer te komen

Foto Pexels

Wie eindejaarsfeesten zegt,zegt kerstmarkten. Op zoek naar een leuk adresje om glühwein en cadeautjes in te slaan? Hierlangs!

Luik, Europese kersthoofdstad

De kerstmarkt van Luik barst uit haar voegen. De stad verlicht haar straten nog wat meer, om een zo warm mogelijke ambiance te creëren. In het kerstdorp staan zowat 200 eetstandjes en stalletjes met ambachtelijke producten opgesteld. En niet te vergeten het reuzenrad en de rodelbaan. Alles staat dit jaar in het teken van sneeuw, want het skistation van Châtel is de eregast. Daarmee wordt Luik een geduchte rivaal voor de prestigieuze markten van Brussel en Keulen.Winterpret in Brussel

Hét eindejaarsevent in de hoofdstad is al jaren Winterpret. Van de Grote Markt tot op de Vismarkt kan je genieten van feeëriek licht uit het Hoge Noorden, een schaatsbaan, ideeën voor originele geschenken en lekker eten en drinken. In totaal goed voor zowat 250 chalets. Nieuwigheid dit jaar is de hightech koepel in de voetgangerszone, met audiovisuele voorstellingen op 360°, films, concerten en gezinsactiviteiten.

Creatief in Elsene

In Elsene kan je op 14, 15 en 16 december terecht op een kerstmarkt voor ontwerpers en ambachtslui. Meer dan vijftig groene, associatieve en creatieve ondernemers stellen er hun stands en creatieve, duurzame workshops voor in de voormalige ijzerwinkel Vander Eycken. Deze mix van kerstmarkt en pop-upstore is de ideale plek om duurzame, lokale cadeautjes te vinden die met veel passie gemaakt zijn.

Traditie in Straatsburg

De kerstmarkt van Straatsburg is een van de oudste in Frankrijk én Europa. De 447ste (!) editie verwacht maar liefst twee miljoen bezoekers. Met behulp van videomapping worden de gevels van de kathedraal omgetoverd tot bewegende kunstwerken. En langs de houten chalets in de Rue Orts kan je de feeërieke wereld van Finland ontdekken.

Aan de voet van de Dom van Keulen

De kerstmarkt van Keulen is een van de bekendste van Europa. Daar zal het weelderige decor van de imposante kathedraal wel iets mee te maken hebben. Het pièce de résistance is de 25 meter hoge kerstboom in het midden van de markt. In de stalletjes rondom vind je alle seizoensklassiekers: glühwein, peperkoek en andere lekkernijen met kaneel, maar ook artisanale spullen, van glasblaaskunst tot houten speelgoed en decoratie uit de vier windstreken.

Kerstliedjes in Londen

Op nog geen twee uur sta je met de trein in Londen, maar met kerst is het alsof je in een andere wereld terechtkomt. Opwarmen met cider in een gezellige pub, kleine kerstmarktjes in alle wijken… De populairste, in Hyde Park, verwelkomt 200 exposanten, een reuzenrad om van het uitzicht te genieten en twee circussen. Met een speciale vermelding voor de unieke sfeer rond de ‘Christmas carols’, de kerstliedjes die uit alle kerken weerklinken. Vooral die van het koor van de St Paul’s Cathedral zijn een must.