"Terreurdreiging is het nieuwe normaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Heel de wereld krijgt vandaag te maken met een constant evoluerende terreurdreiging. Voor Michèle Coninsx, de Belgische directeur van het directoraat Contraterrorisme van de VN, is dat "het nieuwe normaal", en landen zullen op elk mogelijk vlak moeten samenwerken om die terreurdreiging aan te pakken. Haar organisatie bezoekt over de hele wereld landen, identificeert lacunes in hun antiterreurbeleid, en helpt vervolgens die gaten te dichten. Coninsx was deze week in België voor gesprekken met verschillende Europese instellingen, en rondde vandaag dat bezoek af met een persconferentie. "Het antwoord op een globale dreiging, die van een complexiteit is die ik de voorbije dertig jaar nooit gezien heb, moet een globaal antwoord zijn", zegt Coninsx. "Helaas is er geen unieke aanpak die voor elk land kan gelden, we moeten een op maat gemaakte aanpak vinden, en dat is een heel complex proces. Terreur kan van de ene op de andere dag andere vormen aannemen, en het is aan ons om die evoluties op de voet te volgen."

Coninsx verwees specifiek naar de 'foreign terrorist fighters' (FTF's), leden van terreurgroepen die in het buitenland de wapens opnamen maar vroeg of laat terugkeren naar hun land, in Europa of daarbuiten. "Zij houden ons 's nachts wakker", zegt de Belgische. "Ze zijn aan het terugkeren, zijn opgesloten of komen binnenkort vrij, soms na een relatief korte celstraf omdat de bewijsgaring zeer moeilijk is. Maar wat moet na de celstraf gebeuren? Zijn deze gedetineerden gederadicaliseerd, kunnen ze zich weer in de samenleving integreren? "

Wat geldt voor deze FTF's, geldt evenzeer voor hun vrouwen en kinderen. Ook dat maakt deel uit van het nieuwe normaal waarvoor een oplossing gevonden moet worden. "Als er een magisch recept voor was, dan deelde ik dat graag met u", aldus Coninsx. "Zeker is dat we voor die kinderen moeten zorgen, en dat ze geen tweede of derde keer slachtoffer mogen worden. Ik heb geen advies: onze taak is na te gaan welke initiatieven genomen worden, wat werkt en dat verder te verspreiden. Eerste, moeilijke, job is hen en hun moeders te identificeren, daarna volgt assistentie, en mogelijk vervolging en rehabilitatie."

Ook deel van het nieuwe normaal zijn terroristen die thuis radicaliseren en die 'lone wolves' worden en geen bijzonder gesofisticeerde middelen gebruiken voor hun aanslagen. "Denk aan messen, auto's en vrachtwagens: goedkope middelen die, wanneer ze gericht worden op menigtes wel een grote impact kunnen hebben."

bron: Belga