Opnieuw golf van arrestaties in Turkije

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse veiligheidsdiensten hebben vandaag weer een aantal mensen op verdenking van terreur opgepakt. Tientallen anderen worden opgespoord. In verschillende provincies belandden 94 mensen in de gevangenis. De politie arresteerde vanmorgen op verzoek van het Openbaar Ministerie in Ankara 41 mensen, meldde het staatspersbureau Anadolu. Nog eens 46 mensen worden in verschillende provincies gezocht. Het gaat om voormalige leden van de Turkse luchtmacht, die banden zouden hebben met de islamitische geleerde Fethullah Gülen. De regering acht Gülen verantwoordelijk voor de couppoging van 2016. De razzia's zijn nog steeds bezig, meldde Anadolu.

Het OM in Istanboel heeft tegelijkertijd ook opsporingsberichten uitgevaardigd voor 41 andere verdachten van terreur. Volgens Anadolu gaat het om leden van de rijkswacht, die in Turkije een paramilitaire organisatie is. Ook daar worden banden met de Gülen-beweging nagegaan. Het OM van Izmir heeft volgens de gezagsgetrouwe krant Daily Sabah intussen 53 mensen laten oppakken. Naar verluidt, worden in 17 provincies nog 62 mensen gezocht, vooral in kringen van het gerecht en het gevangeniswezen.

Sinds de mislukte staatsgreep van 2016 pakt de Turkse regering mogelijke staatsvijanden en tegenstanders van de regering ongemeen hard aan. De internationaal scherp gehekelde maatregelen treffen ook academici, mensenrechtenactivisten en journalisten. Volgens officiële cijfers van midden november werden sinds 2016 rond de 218.000 mensen opgepakt. Daarvan werden er 16.684 veroordeeld en zitten er 14.750 in voorlopige hechtenis. Meer dan 140.000 mensen verloren hun job als ambtenaar. Minister van Defensie Hulusi Akar gaf begin november aan dat alleen al bij het leger meer dan 15.000 mensen, onder hen 150 generaals en admiralen, werden ontslagen.

bron: Belga