N-VA'ers leggen geen verklaringen af voor start ministerraad

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het zou "zeer onwijs" zijn mocht de regering de resolutie naast zich neerleggen die de Kamer gisteren met een tweederdemeerheid heeft goedgekeurd. Dat heeft CD&V-vicepremier Kris Peeters verklaard voor aanvang van de ministerraad. Volgens zijn Open Vld-collega Alexander De Croo geeft de resolutie een "morele verplichting". De N-VA-regeringsleden legden geen verklaringen af. De plenaire Kamer keurde donderdag met een wisselmeerderheid - zonder N-VA- de resolutie goed die de regering oproept het VN-migratiepact goed te keuren. Het is nu uitkijken naar het verloop van de ministerraad. "Er staan een veertigtal punten op de agenda, maar veel hangt ervan af of N-VA het punt dat niet op de agenda staat, toch op de agenda gaat brengen", zei vicepremier Peeters.

Dat een tweederdemeerderheid in de Kamer zich achter de tekst schaarde, "betekent heel veel", vindt Peeters. Hij meent ook dat, als premier Charles Michel naar Marrakesh gaat, hij dat doet "als eerste minister van dit land".

Zijn partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens lijkt het "onder deze omstandigheden normaal" dat ons land het pact zou goedkeuren. "Ik geloof in internationale samenwerking, ik geloof in Belgische samenwerking. Ik heb de voorbije jaren niets anders gedaan", aldus Geens. "Samenwerken is niet buigen of barsten".

Open Vld'er De Croo vindt het hoog tijd om de pagina om te keren. "Het is tijd om nu rond de tafel te gaan zitten. De tweedracht moet stoppen", luidde het. Wel gaf hij aan dat de resolutie een morele verplichting in zich draagt.

Het was voor de start van de ministerraad in de Wetstraat 16 uitkijken naar verklaringen van de N-VA-regeringsleden. Zij slaagden er echter in het verzamelde journaille te verschalken en binnen te gaan, zonder de camera's en micro's te moeten trotseren.

bron: Belga