Komt pact vrijdag op agenda ministerraad?

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na het lange Kamerdebat gisteren over het VN-migratiedebat, is het uitkijken naar de ministerraad en de aansluitende vergadering van het kernkabinet vandaag. De vraag rijst of het pact, waar N-VA zich tegen verzet, ter sprake zal komen en dat formeel zal moeten worden vastgesteld dat er geen consensus bestaat tussen de regeringspartijen. De stellingen binnen de meerderheid over het migratiepact liggen vast en werden gisteren door de goedkeuring van de resolutie in het parlement - en zeker tijdens het debat - extra benadrukt. MR, Open Vld en CD&V willen dat de regering het pact goedkeurt, terwijl N-VA het naar de prullenmand wil verwijzen. Premier Charles Michel bevestigde donderdag dat hij naar Marrakesh zal gaan, maar voor de Vlaams-nationalisten kan hij daar niet het standpunt van de regering verkondigen.

De partij haalt aan dat de goedkeuring van het pact nooit formeel is gepasseerd binnen de ministerraad, en dat de premier dus grondwettelijk niet in naam van de regering kan praten. Liberalen en christendemocraten betwisten die lezing en benadrukken dat het thema de voorbije maanden wel degelijk op het politieke niveau is gelicht.

Maandag staat de bijeenkomst in Marrakesh op de agenda. De ministerraad die om 10.00 uur geprogrammeerd staat, zou dan de kans bieden om het pact op de agenda te plaatsen. Gisterenavond was dat nog niet het geval, al kan een of andere partij beslissen dat het punt wel aan de orde moet zijn.

bron: Belga