Kardinaal Jozef De Kesel leidt eerste Belgische "Avond van de geloofsgetuigen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Kardinaal Jozef De Kesel leidt vrijdagavond in de Brusselse Sint Michiels en Sint-Goedelekathedraal de eerste Belgische "Avond van de geloofsgetuigen" (Nuit des témoins). Deze gebedswake staat via getuigenissen in het teken van het leed van christenen in het Midden-Oosten. Het concept van "Avond van de geloofsgetuigen" komt overwaaien uit voornamelijk Frankrijk en uit Duitsland. Daar werden ze al vaker gehouden. Het is een gebedswake waar christenen uit het Midden-Oosten en vertegenwoordigers van de geloofsgroep komen getuigen over het leed dat hen werd aangedaan. Vaak gaat het om folteringen en gevangenschap door onder meer terreurgroep IS.

"Het is een manier om mensen eraan te herinneren dat dit leed bestaat. Op deze manier willen we de christenen van Europa ook laten bidden voor christenen van het Midden-Oosten", vertelt Tommy Scholtes, woordvoerder van kardinaal De Kesel.

Er staan drie getuigenissen op het programma tijdens de mis. De Syrische katholieke priester Jacques Mourad komt er getuigen over zijn gevangenschap bij IS, de Syrische katholieke aartsbisschop van Mosoel komt er spreken over de verwoesting van zijn stad en ook de Egyptische Nada Shenouda van de Koptisch-Orthodoxe Kerk zal het woord nemen.

Ter gelegenheid van de "Avond van de geloofsgetuigen" zal de kathedraal in het rood belicht worden om de kleur van bloed en leed te symboliseren.

bron: Belga