“Hersenen zwellen door te veel visolie”

Een student van de KU Leuven werd in de nacht van woensdag op donderdag in kritieke toestand opgenomen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen na een uit de hand gelopen studentendoop in Vorselaar. De jongeman raakte in coma na het drinken van visolie en is ondertussen overleden.

Spoedarts Jan Stroobants van het ziekenhuis ZNA Middelheim legde in ‘Start je dag’ op Radio 2 Antwerpen uit wat er gebeurd zou kunnen zijn: “Visolie is op zichzelf een gezond product. Maar als je er te veel van inneemt op korte termijn dan gaat het lichaam overreageren. Visolie is namelijk heel zout. Ons lichaam wil blijven functioneren en gaat die overdaad aan zout compenseren door excessief veel vocht vast te houden. Daardoor gaan je hersenen zwellen waardoor je organen uitvallen en op die manier beland je in een coma”, klonk het.

Minder spoedgevallen bij studentendopenDe spoedarts merkte wel op dat studenten steeds minder vaak op de spoeddiensten belanden na een doop. Studentenverenigingen engageren zich de laatste jaren via een charter waarin ze afspreken met de universiteit wat mag en wat niet, vertelde hij.

De betrokken studentenclub, Reuzegom, weigerde echter zo’n charter. Volgens Stroobants blijven studenten ook vaker nuchter tijdens de doop.

bron: Belga