China lanceert sonde naar achterkant van de Maan

door
Belga
Leestijd 2 min.

China heeft vrijdag voor een primeur gezorgd door als eerste te proberen een sonde naar de achterkant van de Maan te lanceren, zo heeft de Amerikaanse krant New York Times en de gezaghebbende website space.com gemeld. Van op de zuiddelijke basis Xichang vertrok omstreeks 19.23 uur Belgische tijd een Lange Mars-3B draagraket die de Chang'e-4 naar de Maan moet slingeren. Het gaat om een ongeveer 1,2 ton wegende lander en een 150 kilo wegende robotjeep die moeten neerstrijken in de Von Karman-krater op de zuidelijke pool van onze natuurlijke satelliet.

Dat zou volgens sommige deskundigen binnen veertien dagen gebeuren, anderen gewagen van 27 dagen.

De jeep heeft zes wielen, twee zonnepanelen, een geavanceerde radar en talrijke camera's om het oppervlak van het hemellichaam te onderzoeken. Chang'e-4 heeft ook zaadjes bij voor een experiment naar het kweken van groenten in een gesloten omgeving op het Maanoppervlak.

De grootste uitdaging bestaat in de communicatie van op de "Dark Side of the Moon". Die moet via de in mei gelanceerde Queqiao-satelliet gebeuren.

De missie volgt op de in 2013 gelanceerde Chang'e-3 waarbij een Chinese robotjeep op het Maanoppervlak is geland en daar heeft gewerkt.

Foto's van de achterkant van de Maan zijn er al voldoende. Al in 1959 fotografeerde de Sovjetrussische Loena-3 het gebied. Maar er is nog weinig over geweten.

Mogelijk zal China volgend jaar een missie opzetten om stalen van de Maan naar onze planeet te brengen. Het is ook de bedoeling dat tegen 2030 een Chinees op het hemellichaam landt.

bron: Belga