Asiel en migratie – Reddingsoperatie van Aquarius in Middellandse Zee stopgezet

Asiel en migratie - Reddingsoperatie van Aquarius in Middellandse Zee stopgezet

De hulporganisatie SOS Méditerranée beëindigt de operatie van de Aquarius, het schip dat vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. De beslissing komt er na “een reeks doelgerichte politieke aanvallen op het werk om mensenlevens te redden van de hulporganisatie”, zegt de organisatie donderdagavond in Berlijn. Toch is het de bedoeling met een ander schip “zo snel mogelijk” een nieuwe operatie op te starten om mensen, migranten, op de Middellandse Zee te redden. Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée voerden samen de operaties met de Aquarius uit. Momenteel ligt het schip in het Franse Marseille voor anker. Tot tweemaal toe werd de vlag ontnomen van het schip. De autoriteiten in Italië, waar een verbond van populisten en rechts-populisten aan de macht is, beschuldigde het schip ervan dat het illegaal afval verwijderd zou hebben van boord. Ze dreigden met de inbeslagname van het schip. De Italiaanse regering sloot de havens van het land zo goed als volledig voor humanitaire schepen.
“We hebben het hoogtepunt bereikt van de criminalisering van humanitaire hulp op zee. Dat we er nu toe gedwongen worden om het werk van de Aquarius stop te zetten, terwijl Europese lidstaten verzaken aan hun verantwoordelijkheid om mensen te redden op de Middellandse Zee, is een bewijs van het onvermogen van Europa”, zegt Verena Papke, die SOS Méditerranée Duitsland leidt.
Nu zullen de mogelijkheden onderzocht worden voor een nieuw schip. “We zijn aangewezen op de initiatieven van moedige rederijen, die bereid zijn om een teken van solidariteit te geven.”
De Aquarius was sinds februari 2016 actief en heeft ongeveer 30.000 mensen gered op zee. Deze zomer lag het schip geblokkeerd op zee met honderden migranten aan boord. De rechts-populistische minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde de boot in Italië. Uiteindelijk bood Spanje een oplossing.

bron: Belga