Wisselvallig en winderig herfstweer, volgende week droger en koeler

Wisselvallig en winderig herfstweer

Deze namiddag blijft het zwaarbewolkt met nu en dan wat motregen of lichte regen. De maxima liggen tussen 9 graden in de Hoge Ardennen en 12 of 13 graden in Vlaanderen. Zo meldt het KMI. Deze avond en nacht blijft het zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. De minima liggen tussen 7 in de Hoge Venen en 12 graden in het westen van het land. De zuidwestenwind neemt in de loop van de nacht toe naar vrij krachtig aan zee en soms ook in het binnenland. Er zijn rukwinden mogelijk tot 50 à 60 km per uur. Morgen begint de dag grijs en is het eerst op wat licht gedruppel na droog. Nog voor de middag bereikt een actieve regen- en buienzone de kust om vervolgens van west naar oost over het land te trekken. In de loop van de namiddag wordt het droger in het westen met ook opklaringen. De maxima liggen tussen 8 en 12 graden. De wind waait vrij krachtig en aan zee soms krachtig uit zuidwest en draait na de passage van de storing naar west. De rukwinden kunnen oplopen tot 80 km/u.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met buien, vooral dan richting kust en in de Ardennen. De minima liggen tussen 2 graden in Hoog- België en 9 graden aan zee. De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit west tot zuidwest. Er zijn rukwinden mogelijk tot 60 of lokaal 70 km/u.Zaterdag is het wisselvallig met veel wind en geregeld perioden van regen of buien, vooral in het zuidoosten. Tussendoor zijn er ook opklaringen. De temperaturen bereiken waarden tussen 6 graden in de Ardennen en 11 graden in het westen. Er staat een vrij krachtige tot aan zee krachtige wind uit het zuidwesten tot westen.

Ook op zondag nog geregeld buien, die plaatselijk fel kunnen zijn en eventueel vergezeld van een onweer. Na de passage van een storing ruimt de wind naar het noordwesten en wordt overwegend matig. De maxima liggen nog tussen 6 en 10 graden.

Maandag en dinsdag neemt de buienneiging geleidelijk aan af. De kans op enkele buien is dan het grootst in de oostelijke landshelft. Op het reliëf kan er dan winterse neerslag vallen. De maxima schommelen rond 3 graden in de Ardennen en 8 graden in het westen. De noordwestelijke wind zwakt dinsdag wat af tot zwak tot matig.

Woensdag en donderdag wordt het waarschijnlijk bewolkt maar grotendeels droog. Het wordt iets koeler, met ’s nachts op sommige plaatsen lichte nachtvorst en overdag maxima rond 4 graden in het centrum.

bron: Belga