VRT erkent "kinderziektes" bij "LangZullenWeLezen"-campagne en belooft bijsturing

door
Belga
Leestijd 2 min.

De VRT erkent dat er "kinderziektes" waren bij de leesbevorderingscampagne "LangZullenWeLezen" en de uitreiking van de gelijknamige trofeeën. De openbare omroep wil ook tegemoetkomen aan de kritiek en belooft bijsturingen na overleg met de sector. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Karin Brouwers (CD&V), Manuela Van Werden (N-VA), Bart Caron (Groen) en Katia Segers (sp.a). Even terugspoelen naar 2017. Toen werd de Fintro Literatuurprijs, de opvolger van de Gouden Boekenuil, een laatste keer uitgereikt (aan Jeroen Olyslaegers). Geldschieter Fintro besliste de samenwerking met boek.be stop te zetten en de middelen (150.000 euro) te heroriënteren naar een leesbevorderingsinitiatief in samenwerking met de VRT.

In maart 2018 toverde de VRT de LangZullenWeLezen-campagne uit haar hoed. Die campagne moest de eerder aangekondigde 'Hugo's' vervangen. "LangZullenWeLezen" moest een community worden waarin lezers inspiratie kunnen vinden en zelf hun favoriete boeken kunnen delen. En aan de vooravond van de Boekenbeurs werden ook de eerste LangZullenWeLezen-trofeeën uitgereikt.

Maar er kwam vrij forse kritiek op de campagne. Zo was er kritiek van de auteursvereniging op het ontbreken van een geldprijs. Daarnaast was er vanuit de sector kritiek op het gebrek aan overleg en waren er onder meer vragen en bedenkingen bij de samenstelling van de jury, bij de stemprocedure, bij de focus van de campagne,... "De manier waarop de VRT dit heeft aangepakt, verdient - op zijn zachtst gezegd - geen schoonheidsprijs", zo vatte Koen Van Bockstal, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren samen in De Standaard. Ook in het cultuurtijdschrift Rekto:Verso stond een bijzonder kritisch stuk over de campagne.

Volgens minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) erkent de VRT dat er "kinderziektes" waren bij de eerste editie van de campagne. "Men zal die ook punt per punt bekijken", aldus Gatz. Volgens hem plant de VRT ook verder overleg met boek.be en de uitgeverijen in december. Ook Gatz zelf vindt dat er problemen waren met de eerste editie van de campagne. Hij laat zijn diensten een meer diepgaande analyse uitvoeren. Bedoeling is wel dat er in 2019 een vervolg komt.

Als het van CD&V-parlementslid Karin Brouwers afhangt, moet er nagedacht worden over de organisatie van een volwaardige jaarlijkse literatuurprijs die mee gesteund wordt vanuit de Vlaamse overheid. "Als je kijkt naar de prijzen die allemaal in de sport worden uitgereikt, dan is het toch maar triest gesteld met de letteren. Nu is er vanuit de overheid enkel om de drie jaar een Ultima voor de letteren. Laat ons daar eens over nadenken".

bron: Belga