VN-migratiepact – “Na deze stemming zijn er geen excuses meer”

De linkse oppositiepartijen in de Kamer menen dat de scherpere resolutie de regering dwingt om het VN-migratiepact ondubbelzinnig goed te keuren. “Na deze stemming zijn er geen excuses meer”, zei Groen-fractieleider Kristof Calvo. De meeste fracties in de Kamer vonden de verklaring van premier Michel in de Kamer over het VN-migratiepact te onduidelijk. Daarom heeft een wisselmeerderheid zonder N-VA een nieuwe resolutietekst klaar die de regering expliciet vraagt het pact goed te keuren.
“Er is een tweederdemeerderheid in dit parlement voor de tekst en toch bleef u zo vaag”, zei sp.a-fractieleider Meryame Kitir. “U krijgt een tweede signaal, dat niet alleen vraagt naar Marrakesh te gaan, maar om ook de beslissing die door een tweederdemeerderheid gedragen wordt, mee te delen”.
“U vroeg een mandaat aan dit parlement, maar bent daar niet mee aan de slag gegaan”, zei Groen-fractieleider Calvo. “Als de eerste minister na zo’n mandaat niet 100 procent duidelijk is, lijkt het me logisch dat dit parlement 150 procent duidelijk wordt. De vorige versie was een inpanningsverbintenis, dit wordt nu een resultaatsverbintenis”.
“U moet formeel het pact goedkeuren, of het nu in Marrakesh is of in New York”, zei PS-fractieleider Ahmed Laaouej.

bron: Belga