Stemmen bij parlementsverkiezingen in Kaboel ongeldig wegens fraude

Stemmen bij parlementsverkiezingen in Kaboel ongeldig wegens fraude
Stemmen bij parlementsverkiezingen in Kaboel ongeldig wegens fraude

De onafhankelijke electorale klachtencommissie (IECC) heeft alle in oktober bij de Afghaanse parlementsverkiezingen afgegeven stemmen in de provincie Kaboel ongeldig verklaard. Dat maakte commissiewoordvoerder Aliresa Rohani vandaag op een persconferentie bekend. Rohani somde meer dan 25 redenen op voor de beslissing, waaronder massale verkiezingsfraude maar ook wanbeheer van de verkiezingen door de onafhankelijke kiescommissie (IEC). Volgens de IEC hadden in de provincie meer dan een miljoen van de 1,6 miljoen kiesgerechtigden hun stem afgegeven. De onafhankelijke kiescommissie wil voorlopig geen standpunt innemen. De Afghaanse kieswet voorziet dat na de annulering van de stemmen in een kiesdistrict binnen de week een nieuwe stembusgang gehouden moet worden.

Mohammad Yousuf Rasheed, hoofd van het Forum voor vrije en eerlijke verkiezingen in Afghanistan (FEFA), acht een herhaling van de stemming in de provincie Kaboel, met 33 parlementszetels de grootste kieskring van het land, binnen de zeven dagen in de praktijk onhaalbaar. “We denken niet dat de kiescommissie momenteel de capaciteit heeft om binnen de week in Kaboel nieuwe verkiezingen te organiseren”. Hij gelooft echter wel dat de stembusgang kan samenvallen met de voor eind april geplande presidentsverkiezing.De beslissing van de electorale klachtencommissie zou ook gevolgen kunnen hebben voor andere provincies in het land, waarvan de resultaten nog niet zijn gepubliceerd, zei Rasheed. Indien de IECC de stemmen van andere provincies ongeldig verklaart, zou de kiescommissie voor serieuze technische en organisatorische problemen komen te staan. Tot dusver heeft de kiescommissie enkel de voorlopige resultaten van 20 provincies bekendgemaakt.

De parlementsverkiezingen vonden op 20 oktober plaats in 32 van de 34 provincies. Omdat er naast veiligheidsproblemen ook massale organisatorische problemen waren, werd in meer dan 400 kiesbureaus pas een dag later gestemd. In de zuidelijke provincie Kandahar gebeurde dat zelfs een week later, na een aanslag op de politiechef van de provincie.

Bron: Belga