Resolutie vat mij "ten persoonlijke titel", zegt premier Michel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De resolutie die de Kamer later goedkeurt, "verplicht mij ten persoonlijke titel" naar Marrakesh te gaan. Dat heeft premier Charles Michel vandaag verklaard na een lang debat over het VN-migratiepact. "Ik kies het kamp van het respect voor de instellingen. Indien de goedkeuring plaatsvindt, dan is dat een sterk signaal van dit parlement. Het verplicht me ten persoonlijke titel", aldus de premier. Michel gaf aan dat hij premier is en dat hij Marrakesh zal gaan zodat ons land zijn zetel niet leeg blijft. Maar tegelijkertijd verwees hij naar het verzet van coalitiepartner N-VA tegen het pact. "De Grondwet is ook geen vodje papier", luidde het. "Ik moet er ook over waken dat de Grondwet wordt gerespecteerd".

De premier herhaalde voor het overige grotendeels wat hij dinsdagavond had verklaard tijdens zijn persconferentie, na zijn bilaterale contacten met de Vlaamse vicepremiers. Daarbij stond hij stil bij het proces dat heeft geleid tot de totstandkoming van het pact en het akkoord in september over de goedkeuring. Op basis daarvan had premier Michel zijn toezegging gedaan voor de Algemene Vergadering van de VN. "Een woord is een woord", aldus de premier.

Normaal gezien vinden binnenkort de replieken en de stemming over de resolutie plaats. Op vraag van de PS werd de zitting even geschorst, omdat er twijfels waren ontstaan over de exacte toedracht van de uitspraken van de premier.

bron: Belga