Protesten tegen nieuwe kandidatuur van Boliviaanse president Evo Morales

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Bolivia hebben opnieuw veel mensen geprotesteerd tegen de hernieuwde kandidatuur van de linkse president Evo Morales, die al drie termijnen op de troon zit. Onder het motto "Bolivia heeft nee gezegd" blokkeerden ze vandaag de wegen in de grootsteden van het Zuid-Amerikaanse land, zoals La Paz, Santa Cruz en Cochabamba. Voor het hooggerechtshof in La Paz ging een twaalftal mensen symbolisch op houten kruisen liggen. Morales had dinsdag van de rechtbank de toelating gekregen om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezing van volgend jaar. Een nieuwe kandidatuur van het staatshoofd is volgens de grondwet feitelijk verboden omdat een president maximaal twee ambtstermijnen van vijf jaar op rij mag regeren. Drie jaar geleden wilde Morales de grondwet laten wijzigen om een nieuwe kandidatuur mogelijk te maken. Bij een volksraadpleging wees echter de meerderheid van de Bolivianen zijn plannen van de hand.

Vorig jaar effende het grondwettelijk hof echter het pad voor een nieuwe kandidatuur. De rechters argumenteerden met verwijzing naar de Amerikaanse Conventie voor de rechten van de mens dat er geen beperking op verkiezingen mag zijn. Onder experten staatsrecht wordt echter betwist of de Conventie als internationaal verdrag daadwerkelijk boven de grondwet staat. Het kiestribunaal heeft dinsdag uiteindelijk de weg voor Morales vrijgemaakt.

"De kiezer staat boven de grondwet en internationale normen. Het kiestribunaal heeft geen respect voor het resultaat van het referendum", zei senator Arturo Murillo van de oppositiepartij Unidad Nacional. Morales trad in 2006 aan en is al de langst zetelende president van Zuid-Amerika. Volgend jaar wil hij zich tot 2025 laten herkiezen.

bron: Belga