Oekraïens parlement maakt een eind aan vriendschapsverdrag met Rusland

Oekraïens parlement maakt een eind aan vriendschapsverdrag met Rusland
Oekraïens parlement maakt een eind aan vriendschapsverdrag met Rusland

Het Oekraïense parlement heeft met een duidelijke meerderheid tegen een verlenging van het zogenaamde vriendschapsverdrag met buurland Rusland gestemd. Volgens de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement, waren 277 afgevaardigden vandaag tegen een verlenging en slechts 20 parlementsleden voor. Moskou werd naar verluidt tijdig geïnformeerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev. Het contract loopt derhalve af op 1 april 2019.
Het verdrag trad in 1999 in werking en biedt onder meer een strategisch partnerschap en economische samenwerking. Bovendien regelde het verdrag de rechten van Oekraïners en Russen en de erkenning van diploma’s en documenten in de andere staat.

De overeenkomst werd in 2009 automatisch met tien jaar verlengd. Andere bilaterale verdragen, zoals de wederzijdse erkenning van grenzen en het delen van de Zee van Azov als binnenzee, verwijzen rechtstreeks naar het vriendschapsverdrag.Na de Russische aanhechting van de Krim, het schiereiland aan de Zwarte Zee in 2014 en de daaropvolgende ondersteuning van Oost-Oekraïense separatisten door Moskou, is het verdrag vanuit het perspectief van Kiev niet langer logisch. Volgens gegevens van de VN zijn meer dan 10.000 mensen gedood in het conflict in de Donbass. Een vredesplan is tot dusver nog niet geïmplementeerd.

Bron: Belga