Kristallen Fiets – Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets

Kristallen Fiets - Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets
Kristallen Fiets - Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets

Victor Campenaerts heeft woensdagavond de 27e editie van de Kristallen Fiets gewonnen. De renner van Lotto Soudal verzamelde 480 punten, 52 punten meer dan de tweede in de stand Yves Lampaert. Greg Van Avermaet eindigde als derde met 382 punten. Wout van Aert werd vierde met 316 punten, Thomas De Gendt vervolledigde de top vijf met 270 stemmen achter zijn naam. Campenaerts ontving de trofee uit handen van sir Bradley Wiggins. De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt door een kennersjury van journalisten (schrijvende pers, audiovisuele en nieuwe media), de verschillende ex-laureaten (onder wie Andrei Tchmil, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Philippe Gilbert, Tom Boonen, Sven Nys en Greg Van Avermaet), een delegatie van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de verschillende bondscoaches en ruim 40 wielercoryfeeën en oude gloriën. Daarbij onder meer Eddy Merckx, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Etienne De Wilde, Roland Liboton, Patrick Sercu, Freddy Maertens, Eric Vanderaerden, Johan De Muynck en Lucien Van Impe.
Victor Campenaerts is dus de verrassende winnaar, al houdt hij uiteindelijk wel nog 52 punten over op de tweede in de stand. Het is een trofee die hij voor de eerste keer op zijn palmares brengt. Enkele weken terug moest hij nog vrede nemen met een tweede plaats in de verkiezing van de Flandrien, van krant Het Nieuwsblad, waarin Yves Lampaert de laureaat was en Van Avermaet ook derde werd.
Campenaerts zette dit seizoen zijn progressie als tijdrijder voort. Hij verlengde in Glasgow zijn Europese titel, met 63 honderdsten van een seconde voorsprong op Jonathan Castroviejo, kroonde zich voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de elite en veroverde op het WK in Innsbruck brons na Rohan Dennis en Tom Dumoulin.
Als vijfvoudig winnaar van de Kristallen Fiets is Johan Museeuw recordhouder (1993, 1995, 1996, 1997 en 2002). Philippe Gilbert (2008, 2009, 2010, 2011), Tom Boonen (2004, 2005, 2006, 2012) en Greg Van Avermaet (2014, 2015, 2016, 2017) hebben elk vier trofeeën in hun kast.

.Bron: Belga