Godetia na zes maanden operaties opnieuw naar Zeebrugge

Godetia na zes maanden operaties opnieuw naar Zeebrugge

Het commando- en logistieke steunschip A960 Godetia van de Belgische Marine meert op woensdag 12 december opnieuw aan in Zeebrugge na zes maanden operaties. Dat kondigt Defensie vandaag aan. Sinds eind juli is de Godetia ingezet als vlaggenschip van de NAVO-mijnenbestrijdingsvloot SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1), onder het bevel van de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer. Hij leidt sinds 15 januari het commando van de vloot en had 500 bemanningsleden onder zijn bevel, aan boord van 13 schepen uit 11 landen.

De NAVO-vloot opereerde dit jaar meer dan tien maanden in een gebied “dat zich uitstrekt van de westkust van Frankrijk, het Kanaal, de westkust van Noorwegen tot boven de Poolcirkel, de Baltische Zee en de Noordzee”, aldus Defensie.In die tijd nam de vloot deel aan alle grote legeroefeningen zoals de NAVO-oefening Trident Juncture, de grootste sinds de Koude Oorlog, en ruimde intussen ook mijnen uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Zo zijn 42 zeemijnen tot ontploffing gebracht, werden 5 tuigen naar een veilige plaats versleept en zijn 47 andere mijnen geïdentificeerd, die ter plaatse niet mochten vernietigd worden vanwege de negatieve impact op de lokale biodiversiteit.

Eind november is de bemanning van de Godetia ook nog opgeschrikt door twee Russische bommenwerpers die laag over het schip vlogen. De Su-24-bommenwerpers droegen raketten onder hun vleugels.

De SNMCMG1 is een van de vier permanente vloten van de NAVO. De vloot heeft als doel om de scheepvaartroutes vrij en veilig te houden.

bron: Belga