Emancipatieprijzen gaan naar Arshe, HetGevolg, Tumult en Khadija al Mourabit

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Bernarduscentrum in Antwerpen heeft VOEM, de Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims, voor de 21ste keer haar Emancipatieprijzen uitgereikt. De culturele vzw Arshe, theaterwerkplaats HetGevolg, documentairemaakster Khadija al Mourabit en jeugdwerkingsorganisatie Tumult wonnen in respectievelijk de categorieën cultuur, maatschappelijke activering, educatie en gemeenschapsvorming. De Emancipatieprijzen van VOEM zijn steeds bestemd voor "een persoon of een organisatie die zich inzet om bruggen te bouwen tussen mensen". De vier categorieën stemmen overeen met de vier functies van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Iedereen kan organisaties of mensen voordragen, waarna een jury een eerste selectie maakt en uit die genomineerden een laureaat per categorie bekroont. Uit meer dan 60 inzendingen koos de jury dit jaar elf genomineerden.

In de categorie cultuur won de vzw Arshe, een culturele vereniging die ontstaan is uit de Iraanse gemeenschap van Gent en maandelijks interculturele evenementen organiseert. HetGevolg won de prijs voor maatschappelijke activering met het theaterstuk "De moeder en de drie soldaten". Dat gaat over de Eerste Wereldoorlog en werd mee tot stand gebracht door vluchtelingen.

Khadija al Mourabit kreeg een Emancipatieprijs voor educatie omdat ze in de documentaire "De reis van Khadija" op zoek ging naar het leven van haar oma in het Marokkaanse Rifgebergte en daar een sterk emanciperende film van heeft gemaakt. De Mechelse vzw Tumult tot slot won in de categorie gemeenschapsvorming voor het werken met jonge vluchtelingen. Zij worden via de methodiek van het jeugdwerk welkom geheten in onze samenleving en leren tijdens een cursus bruggen slaan over culturen heen.

bron: Belga