Zo zorg je voor een zero waste badkamer

Zo zorg je voor een zero waste badkamer
Foto Pixabay

De zero waste-trend zet zich voort en bereikt nu ook de badkamer. Toegegeven, we hebben allemaal veel rommel in de badkamer liggen die we niet gebruiken. En we denken al snel dat het niet milieuvriendelijker kan – tenzij je er een fortuin aan uitgeeft. Met deze tips tover je je badkamer om tot een zero waste paradijsje.

Sorteer en analyseer

Ga om te beginnen eens kritisch door je badkamervoorraad. Welke producten gebruik je echt en welke bewaar je ‘voor het geval dat’? Als die laatste er al ettelijke jaren liggen, is het wellicht tijd om vaarwel te zeggen. Of misschien kunnen ze voor iets anders dienen? Gebruik die goedkope douchegel bijvoorbeeld als handzeep. Gooi bedorven dingen weg en geef de rest aan vrienden of een goed doel. Je badkamer zou er nu al heel wat leger moeten uitzien.

Welke producten gebruik je het meest en het liefst? Wat koop je altijd, maar heb je eigenlijk totaal niet nodig? Maak een lijstje met jouw ‘basics’ en houd je hieraan. Zo kom je niet in de verleiding om nutteloze dingen in je winkelmandje te gooien.

Informeer

Ga op zoek naar de beste ecologische of zero waste winkels in je buurt. Of kijk wat rond online, waar de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos zijn. Informeer jezelf ook over het onderwerp. Wat is zero waste? Wat zijn natuurlijke producten? Over het algemeen kan je er voor cosmetica van uitgaan dat alles wat je niet kan opeten, je ook beter niet op je lijf kan smeren. Dat wordt ook wel ‘food cosmetic’ genoemd. Dat betekent ook dat je waarschijnlijk al veel producten in je keukenkast hebt staan die ook geschikt zijn voor de badkamer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan havermout en olijfolie.

Investeer (een beetje)

Voor bijna alles is er tegenwoordig wel een zero waste alternatief te vinden. Wat producten betreft, bestaat er bijvoorbeeld vaste shampoo, vaste deo, zeep, tandpastatabletten… Je kan ze ofwel kopen, ofwel ga je zelf aan de slag. Wist je dat het heel makkelijk is om zelf deodorant te maken? Online vind je een overvloed aan recepten. Olie is dan weer een ideale manier om je make-up eraf te halen en om je te hydrateren. Als je er helemaal voor wil gaan, kan je zelfs aan de slag met je eigen make-up. Gaat dat je wat te ver, dan kan je ook kiezen voor hervulbare en ecologische varianten in de winkel.

Verder is het ook interessant om te kijken naar ecologisch verantwoorde alternatieven voor je materiaal.

  • Glazen en houten potten zijn onmisbaar in een zero waste badkamer. Hierin kan je alles netjes wegbergen en je ziet makkelijk of je producten bijna op zijn.
  • In plaats van gewone oorstokjes, kan je uitkijken naar varianten in karton of zelfs herbruikbare uit bamboe.
  • Ook tandenborstels hoeven niet per se milieuonvriendelijk te zijn. Koop er eentje uit bamboe of met een verwisselbaar gerecycleerd opzetborsteltje.
  • Washandjes en wasbare wattenschijfjes zijn perfecte vervangers voor reinigingsdoekjes en de gebruikelijke wattenschijfjes.
  • Vervang die moeilijk recycleerbare scheermesjes door een safety razor met een vervangbaar mes. Het vraagt even wat aanpassing, maar uiteindelijk worden je benen er veel gladder van!
  • Heb je ooit al stilgestaan bij hoeveel afval je produceert tijdens je maandstonden? Al die plastic hulzen en verpakkingen zijn niet bepaald goed voor de afvalberg. Kies liever voor een menstruatiecup of – als dat je ding niet is – voor een biologische variant verpakt in papier.
  • Een houten haarborstel is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je haar. Kies voor een variant met tanden die ver uit elkaar staan om te vermijden dat je  eindeloos lang je haar aan stukken borstelt.

View this post on Instagram

English in comments ◆ Essentiels du quotidien. Depuis notre enfance, nous pensions que les seuls produits cosmétiques existant sont ceux que l'on trouve en supermarché. Seulement, ils sont plein de produits chimiques alors que des alternatives écologiques et zéro déchet existent. Voici la preuve que vous pouvez trouver (presque) tout sans emballages et des produits bons pour votre santé et l'environnement. De haut en bas, de gauche à droite: Mon rasoir de sécurité, shampoing, brosse à dents, dentifrice, pain de rasage, savon et beurre corporel. Ils durent longtemps et me permettent de garder une salle de bain minimaliste. J'aimerais parler de mon savon car c'est le seul qui n'est pas tagué sur la photo et pour une bonne raison, ils n'ont pas de compte instagram. Je l'ai acheté dans une boutique située à Nasbinals, Lozère. Ils s'appellent "La grange au thé" et il s'agit d'un collectif de producteurs de thé d'Aubrac. Dans cette boutique vous pouvez trouver des sprays pour la maison naturels, du savon, des infusions, etc. Tout est à base de thé d'Aubrac et j'adore y aller chaque fois que je rends visite à ma mère. Alors si vous passez un jour dans le coin, n'hésitez pas à leur rendre visite! x

A post shared by Melanie Lily (@lilyfairly) on