Feesten zonder stress: 5 ongewone tips

kerst
Metro & Farmaline

Ontmoet je tijdens de eindejaarsfeesten voor het eerst je schoonfamilie of komt je baas thuis eten? Je eerste naïeve idee was: Het is makkelijker als ik hen thuis uitnodig, dat bespaart me een hoop gedoe… Maar dan besef je plots wat voor een verschrikkelijke taak je te wachten staat: kerstboom, feestmaal en alle decoratie om er een magisch feest van te maken. Te veel verantwoordelijkheden!

Relax. Met deze toptips wordt het een onvergetelijke avond waar je gasten nog jaren over zullen praten…

Budget & timing: neem je tijd om alles te plannen

Jingle bells jingle bells, jingle all the way… In plaats van vrolijk op een rinkelende slee te zitten, heb je eerder het gevoel aan het stuur te zitten van een auto die op volle snelheid een klapband krijgt. Alles herinnert je eraan dat kerst voor de deur staat en al die straatverlichting jaagt je nog wat meer op de kast. Maak er geen drama van. Het is nog maar begin december en met een goed strijdplan heb je al half gewonnen. Geld is je grootste vijand, dus stel zeker een lijstje met kosten op. Als je je gasten vraagt om bij te leggen, is het nu of nooit. Kwestie van the awkward moment te vermijden achteraf.

Spelletjes om het ijs te breken

Leg papiertjes met spelletjes op tafel (waar of niet waar, woordspelletjes, raadseltjes…) om het ijs te breken. Een vragenlijstje of leuke foto’s warmen meteen de sfeer wat op en zorgen voor gespreksstof tot in de vroege uurtjes.

Een geheim menu om iedereen happy te maken

Veggie, lactose- of glutenintolerant, ik lust dit en dat niet… Je kan onmogelijk voor iedereen iets anders klaarmaken. Wat te doen? Vraag je gasten een tiental dagen voor het feest om drie ‘verboden’ ingrediënten op te noemen en maak een menu op basis van deze lijst. De truc is het menu ‘geheim’ te houden, om de spanning erin te houden én het jou wat makkelijker te maken.

Tafelplan

Tante Janine en nonkel Leo zien elkaar maar één keer per jaar, maar elke keer geeft dat vonken… Houd daar rekening mee in je tafelplan en zet naamkaartjes. Dat geeft niet alleen wat extra cachet aan je tafel, maar vermijdt ook diplomatieke relletjes.

Go Hygge

Hygge is de Deense versie van gezelligheid. En geen beter moment voor gezelligheid dan Kerst!

Vergeet dus niet aan je hygge te denken:

en bestel nu je cadeaus, zodat je je tijd (en geld) kan gebruiken om in alle rust een huis vol hygge klaar te maken.