Sinterklaas bewaakt overweg in Ternat

Sinterklaas bewaakt overweg in Ternat

Niemand minder dan Sinterklaas dook vanmorgen op aan een spooroverweg in Ternat. De goedheilige man had gemerkt dat er dit jaar veel te veel mensen de overweg oversteken terwijl het licht op rood staat en de slagbomen naar beneden zijn. Wie wel braaf wachtte, kreeg van de sint een chocoladetreintje. De man met de mijter was in Ternat op uitnodiging van Infrabel, de beheerder van de spoorinfrastructuur in België. “De overweg aan de Assesteenweg in Ternat is een hotspot: we krijgen er regelmatig meldingen over. Daar oversteken als de slagbomen dicht zijn, is levensgevaarlijk”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Gelukkig zijn er nog geen ongevallen gebeurd.”

Elders was dat wel al het geval. In de eerste helft van dit jaar telde Infrabel 22 ongevallen aan overwegen op verschillende plaatsen in het land, waarvan drie met dodelijke afloop. In alle drie de gevallen staken de slachtoffers een gesloten overweg toch nog over, twee keer met de fiets en een keer in de auto. Bij andere incidenten vielen twee zwaar- en twee lichtgewonden.

Ook in Wallonië bracht Infrabel de problematiek onder de aandacht. Op hetzelfde moment als in Ternat verscheen Sinterklaas aan een overweg in Jambes, bij Namen. De reistijd tussen beide plaatsen met de trein bedraagt nochtans ruim anderhalf uur, eventuele vertragingen niet meegeteld. “We hebben gebruikgemaakt van technologie uit Star Trek om Sinterklaas snel te verplaatsen”, geeft Baeken toe.

bron: Belga