Rusland waarschuwt landen met Amerikaanse ballistische raketten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland bedreigt de landen die nieuwe Amerikaanse ballistische raketten voor de middellange afstand op hun grondgebied stationeren met tegenmaatregelen. "Niet het grondgebied van de Verenigde Staten, maar de landen die Amerikaanse kruisraketten voor de korte en middellange afstand laten stationeren, worden het doel van vernietiging bij een antwoord van Rusland", zei stafchef Valery Gerasimov vandaag in Moskou voor buitenlandse militaire diplomaten. De Verenigde Staten hadden Rusland voor een ultimatum van 60 dagen gesteld om het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Force) te respecteren en bepaalde kruisraketten te vernietigen. De wapens van het type SSC-8 vormen een inbreuk tegen het INF-verdrag, dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer verbiedt. De NAVO beschuldigde Rusland voor de eerste keer ervan het INF-verdrag met de nieuwe SSC-8-raketten te schenden. Moskou ontkent dat en verzekert zijn contractuele loyaliteit.

Gerasimov waarschuwde dat de dreiging van Washington om het verdrag met Moskou op te blazen, niet zonder antwoord zal blijven. Daardoor wordt de wapenbeheersing alleen maar moeilijker. "We zien dit als een zeer gevaarlijke stap, die niet alleen de Europese veiligheid, maar ook de strategische stabiliteit in het algemeen kan beïnvloeden."

Volgens Gerasimov heeft Rusland de uitbreiding van zijn radarsysteem langs de grens voltooid. "Daarmee kunnen raketten vanuit elke richting worden gedetecteerd". Hij sprak ook over de toenemende aanwezigheid van de NAVO aan de grenzen met Rusland. "Onder deze omstandigheden nemen we alle nodige maatregelen om de militaire veiligheid van ons land te garanderen", zei hij tot slot.

bron: Belga