NAVO-lidstaten maken zich zorgen over militariseringsplannen van Kosovo

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO maakt zich zorgen over plannen van de regering in Kosovo om een eigen leger op te richten. "Deze stap komt op een ongelegen tijdstip", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. "Dit druist in tegen het goede advies van veel NAVO-bondgenoten. En het kan de toekomstige Euro-Atlantische integratie van Kosovo serieus bemoeilijken". Kosovo, vandaag bijna uitsluitend bewoond door Albanezen, was in 2008 afgescheurd van Servië. Belgrado erkent zijn vroegere zuidelijke provincie niet als een afzonderlijke staat. De veiligheid in Kosovo wordt momenteel gewaarborgd door de internationale beschermingsmacht KFOR onder bevel van de NAVO en de lichtbewapende veiligheidstroepen van Kosovo (KSF).

Op 14 december wil Pristina de KSF via parlementair besluit omzetten in een nieuw Kosovaars leger. De stap is controversieel. Resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad van 1999, die tot op heden geldig is voor de omgang met Kosovo, verleent bijvoorbeeld aan het kleine Balkanland slechts licht bewapende veiligheidstroepen, maar geen eigen leger.

In Belgrado worden de Kosovaarse militariseringsplannen gezien als een nieuwe poging om de Servische minderheid met geweld uit Kosovo te verdrijven. Dit zal nooit worden toegestaan, zei de Servische premier Ana Brnabic vandaag in Belgrado. "Ik hoop dat we onze troepen nooit zullen moeten inzetten, maar momenteel ligt deze optie wel op tafel", verklaarde Brnabic aan de pers.

De Kosovaarse vice-premier Enver Hoxha richtte zich nadrukkelijk tegen de oorlogsretoriek van Belgrado. "Deze bedreigingen zijn wanhopige pogingen om de westelijke Balkan te destabiliseren", zei hij op Twitter. "De transformatie van de KSF in de strijdkrachten van een toekomstig NAVO-lid garandeert alleen vrede en stabiliteit", klinkt het.

bron: Belga