"Minister Loones wil niet onderhandelen over hervorming ambtenarenstatuut"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Is dit de kracht van verandering of steekt minister Loones gewoonweg zijn kop in het zand?" Vakbond ACV Openbare Diensten is niet opgezet met de houding van kersvers minister van Ambtenarenzaken Sander Loones (N-VA) in de onderhandelingen over de modernisering van het federale ambtenarenstatuut. Loones zou "een paar kleine toegevingen" willen doen over de verloven, maar zou voor het overige niet willen onderhandelen. Loones nam in november het roer als minister over van zijn partijgenoot Steven Vandeput, die burgemeester wordt van Hasselt. Maandenlang hebben de onderhandelaars van het ministeriële kabinet onderhandelingen afgehouden en zijn ze elke inhoudelijke discussie uit de weg gegaan, zegt ACV vandaag. Na het aantreden van minister Loones stelde de vakbond naar eigen zeggen voor de tweede keer een lijst op van de knel- en breekpunten die met de minister uitgeklaard moeten worden, maar veel zoden zou dit niet aan de dijk hebben gebracht.

Enkel wat betreft de verloven zou Loones toegevingen willen doen, hoorde de vakbond vandaag. "Maar dit zijn geen nieuwe verwezenlijkingen, ze houden louter het behoud van de bestaande toestand in. Voor het overige weigert minister Loones nog verder te onderhandelen over al de andere boeken van de codex (waarin het ambtenarenstatuut wordt vastgelegd, red.) en wil hij de onafgewerkte teksten die zijn kabinetsleden opgesteld hadden integraal behouden", schrijft het ACV in een mededeling. "Onderhandelingen ten gronde hierover zijn er dus nooit geweest."

De vakbond stelt de retorische vraag of "acht maanden dovemansgesprekken met kabinetsleden die de hete aardappels voor zich uit duwden", volstaan om de hervorming van het ambtenarenstatuut te rechtvaardigen. "Is dit de kracht van verandering of steekt minister Loones gewoonweg zijn kop in het zand?"

Eerder vandaag was ACV Openbare Diensten al kritisch voor Loones' partijgenote en Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans. In het dossier rond het statuut van de Vlaamse ambtenaren zijn er nog heel veel losse eindjes en ontbreekt het aan concrete afspraken, is daar de kritiek.

bron: Belga