Assistentiehonden en hun baasjes krijgen steun van Brussels gewest en Comeos

De Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets (CD&V), heeft vandaag samen met handelsfederatie Comeos en andere organisaties zoals taxifederatie Febet een charter ondertekend om personen met een handicap en hun assistentiehonden overal toe te laten. De personen in kwestie merken nog te vaak dat hun hond een drempel vormt. Winkels en horecazaken zijn wettelijk verplicht personen met een assistentiehond toe te laten, maar dat is nog niet bij iedereen geweten. Een hond wordt vaak nog geweigerd, omdat zaakvoerders denken dat ze vuil zijn en voor overlast zorgen. De vrijheid die een assistentiehond moet bieden, wordt daardoor ingeperkt.

“Soms voel ik me gehandicapter met de hond en dat zou niet mogen. De reactie, de onwetendheid van de mensen en de weigeringen zorgen voor stress. De hond verruimt mijn leefwereld en geeft me meer autonomie, maar door de reacties van de mensen die hem niet willen of de wet niet kennen, wordt er ook een deel autonomie weggenomen”, zegt de 25-jarige Stephanie van der Beek, die voor 95 procent blind is.

De campagne moet zorgen dat mensen de assistentiehond ook gaan zien als een deel van de gehandicapte persoon. In 2017 ontving gelijkekansencentrum Unia zeventien Brusselse klachten over personen met een assistentiehond die een zaak niet binnen mochten.

“Elke klacht is er één te veel. Er zullen veel mensen zijn die geen klacht indienen. Geweigerd worden is niet alleen onwettig, maar ook bijzonder pijnlijk voor mensen met een beperking”, stelt staatssecretaris Debaets.

bron: Belga