VIDEO. Wat te doen nu de pil amper verkrijgbaar is?

In Nederland is er al wekenlang een nijpend tekort aan de anticonceptiepil. YouTuber Roel Maalderink trok de straat op en polste naar het crisisniveau van de Nederlander.

Sinds september kampt Nederland met een groot tekort aan een aantal varianten van de pil. Een grote lading pillen uit het buitenland werd immers afgekeurd. Daardoor geraken 1,2 miljoen Nederlandse vrouwen moeilijk of niet aan hun vertrouwde anticonceptiemiddel. Het gaat om de pil met de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel, bekend onder de merknaam Microgynon 30.

WoekerprijzenDoor het tekort moeten sommige vrouwen langs meerdere apothekers om een strip te vinden van hun pil. In sommige dorpen zijn ze zelfs helemaal niet te vinden. Verkoopssites zoals Marktplaats spelen daar gretig op in, door de anticonceptiepil aan woekerprijzen aan te bieden. Soms zelfs aan 15 euro per strip, meer dan vier keer de gangbare waarde. De pilcrisis kan nog zeker enkele weken voortduren.

Ook in België

In september was er ook in ons land een tekort aan sommige merken van anticonceptiepillen. Vrouwen konden dan nog wel een pil van een ander merk krijgen, maar eigenlijk is dat een noodoplossing. Dokters adviseren immers om niet van merk te veranderen, om de betrouwbaarheid ervan te garanderen.

YouTuber Roel Maalderink wilde weten hoe de Nederlander omgaat met dit probleem. Blijkt dat de ene een al wat drastischere maatregel neemt dan de andere…