Vermijd deze valkuilen als je een regenjas koopt

Scandinaviërs weten het al lang: slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding daarentegen wel. Ook in ons regenachtige kikkerlandje is een regenjas een onmisbaar deel van je garderobe. Een goede regenjas houdt je droog en zit comfortabel, maar het is niet zo moeilijk om een miskoop te doen. Daarom lijsten we een paar bekende en minder bekende valkuilen op.

 FORMAAT

Met enkele regenachtige winterdagen in het verschiet is het geen overbodige luxe om enkele laagjes kleding onder je regenjas te hebben. Wanneer je een regenjas hebt gekocht, trek je best een trui of ander warm kledingstuk aan tijdens het passen. Een regenjas moet niet te strak maar ook niet te los zitten. Als je je armen vlot op en neer kan bewegen, zit je goed.

 

EXTRA VENTILATIE

Tegenwoordig zijn er veel waterproof regenjassen in de handel met ademende stoffen zoals Gore-Tex of Neoshell. Die technologieën garanderen helaas niet dat je na een korte, hevige inspanning geen druppel zweet op je rug voelt. Veel regenjassen hebben tegenwoordig ritsen onder de oksels. Als je regelmatig fikse wandelingen maakt, zal je snel ondervinden dat deze okselritsen een fris geschenk uit de hemel zijn.

 

GOEDE RITSEN

Over ritsen gesproken: bij sommige regenjassen is de sluiting een teer punt. Een sluiting met enkel drukknoppen volstaat niet om het droog te houden. Bij een flinke stormbui zal de wind al snel het vocht langs de drukknoppen jagen. Je koopt beter een regenjas met een gelamineerde, waterdichte rits. Wanneer de rits met een overslag in de regenjas is genaaid, is de kans uiterst klein dat er vocht in je regenjas kruipt.

 

Ten slotte nog deze gouden tip: contacteer de verkoper als je niet zeker bent welk model je nodig hebt. Hij of zij zal je adviseren welk model het beste bij jou past.