Weer stap verder in wijziging staatsnaam Macedonië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het parlement in Macedonië heeft een nieuwe stap genomen om de naam van het land te wijzigen in Noord-Macedonië. In een tweede lezing stemden 66 van de 120 parlementsleden voor de overeenkomstige grondwetswijziging. Dat meldde het persbureau MIA. Zeven afgevaardigden stemden tegen en drie onthielden zich, de overigen namen niet deel. Bij deze stemming was een eenvoudige meerderheid van alle parlementairen voldoende. De premier van Macedonië, Zoran Zaev, en zijn Griekse collega Alexis Tsipras waren het in juni over de naamswijziging eens geworden. Athene pleitte wegens dezelfde naam van zijn provincie in het noorden van het land al bijna dertig jaar voor de naamsverandering.

Als drukkingsmiddel had Athene elke toenadering van Macedonië tot de NAVO en de EU geblokkeerd. Met de naamswijziging moet de weg naar het NAVO- en EU-lidmaatschap vrijgemaakt worden.

Het parlement in Skopje zal vermoedelijk in januari definitief de knoop doorhakken over de grondwetswijziging. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig, net zoals bij de aanvang van de wetgevingsprocedure in oktober. De partijen van de centrumlinkse coalitie kunnen dit niet alleen bewerkstelligen. Ze kregen in oktober de hulp van acht afgevaardigden van de nationalistische oppositie, die voor de grondwetswijziging stemden.

Volgend jaar zal ook het Griekse parlement de overeenkomst over de naamswijziging moeten ratificeren.

Bron: Belga