Verenigde Naties willen in 2019 wereldwijd 94 miljoen mensen helpen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wegens internationale conflicten, burgeroorlogen en natuurrampen verwachten de Verenigde Naties ook volgend jaar meer dan 130 miljoen noodlijdende mensen. Een op de zeventig mensen is wereldwijd door een crisis getroffen, zei VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock vandaag in Genève. Voor 2018 hadden de VN aanvankelijk 135 miljoen mensen in nood verwacht, voor 2019 gaan de experts nu uit van 132 miljoen. Volgens VN-schattingen zal waarschijnlijk meer dan twee derde van de behoeftigen - 94 miljoen mensen - volgend jaar afhankelijk zijn van internationale hulp. Daarvoor zou ongeveer 25 miljard dollar (22 miljard euro) aan donaties nodig zijn, ongeveer net zoveel als dit jaar, klinkt het. De VN-organisaties willen onder andere helpen met de medefinanciering van huisvesting, voedsel, medische diensten en onderwijs.

Voor dit jaar hebben de Verenigde Naties regeringen, stichtingen en andere donoren een totaalbedrag van 24,9 miljard aan schenkingen gevraagd, maar tegen half november was daarvan slechts 13,9 miljard dollar binnengekomen. Dat is weliswaar een record, maar dat bedrag dekt slechts 56 procent van de lading, vermeldt het rapport van de VN-organisatie voor noodhulp (OCHA). De VN hielp mensen in 41 landen - waaronder Jemen, Syrië, Niger, Zuid-Soedan en Afghanistan.

De wereld is welstellender dan ooit en het aantal mensen in armoede is gedaald van 1,2 miljard in 2008 tot minder dan 750 miljoen in 2015. Maar er zijn meer gewelddadige crises, ze treffen meer mensen en duren langer dan voorheen, berichtte Ocha. Eind vorig jaar waren 68,5 miljoen mensen ontheemd door geweld, vervolging en oorlogen, meer dan ooit tevoren, en bijna tien miljoen meer dan in 2014.

In crisisgebieden groeit de bevolking bijna tweemaal zo snel als het wereldwijde gemiddelde - en daar wordt de concentratie in steden almaar groter, klinkt het. Bij natuurrampen worden daar dus meer mensen getroffen dan vroeger. "Humanitaire hulp kan duurzame politieke oplossingen en ontwikkelingshulp niet vervangen, waarop mensen zo wanhopig wachten", zei Lowcock. De VN wilden daarom de inspanningen voor conflictoplossingen intensiveren.

Bovendien zou volgend jaar meer cash geld uitgekeerd moeten worden, zei Lowcock. Daar kunnen ook lokale bedrijven van profiteren. "Geef geld aan iemand die arm is, en hij zal zijn eigen problemen oplossen", zei Lowcock. "Mensen kopen meestal typisch voedsel, sturen hun kinderen naar school en beginnen vaak ook ondernemende activiteiten", klinkt het.

Bron: Belga