"Stemming uitstellen lost weinig op, N-VA zal tegen stemmen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als het van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover afhangt, mag er straks in de commissie Buitenlandse Betrekkingen best gestemd worden over het VN-migratiepact. "De stemming verdagen lost weinig op. Als er een stemming is, zullen we tegen stemmen. Onze houding is duidelijk", zo zei De Roover in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens De Roover is een oplossing enkel mogelijk als de andere regeringspartners dit dossier niet doordrukken tegen de wil van N-VA in. Het pact steunen is voor N-VA de "rode lijn". "Naar Marrakesh gaan, kan niet met een regering waar N-VA deel van uitmaakt", aldus De Roover.

Overleeft de regering-Michel de interne verdeeldheid over het VN-migratiepact of niet? Mogelijk krijgen we vandaag het antwoord op die vraag. Terwijl de top van de regering deze middag opnieuw samenkomt, worden in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen vandaag verschillende experts gehoord en zal er gedebatteerd en mogelijk ook gestemd worden over resoluties over het pact.

N-VA blijft zich als enige regeringspartij mordicus verzetten tegen het migratiepact en voert de druk op premier Charles Michel verder op. Volgens Kamerfractieleider Peter De Roover is er enkel een compromis mogelijk als de andere drie partijen dit dossier niet doordrukken tegen de wil van N-VA in. "Je doet als regering niets als je het niet met zijn vieren eens bent", aldus De Roover.

Net zoals partijvoorzitter Bart De Wever gisteren is De Roover kristalhelder over het standpunt van zijn partij. Het pact is voor de N-VA een "rode lijn" en de Belgische regering kan volgende week niet naar Marrakesh gaan om het pact te steunen. "Dat kan niet met een regering waar N-VA deel van uitmaakt", aldus De Roover.

Ook van het toevoegen van een interpretatieve nota of een "inlegblaadje" wil N-VA duidelijk niet weten. "Dat is een schaamlapje", klinkt het. "En als de premier het probleem wil oplossen met een schaamlapje, is dat zonder ons", stelt De Roover.

Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) hoopt dat er vandaag in zijn commissie niet alleen kan gedebatteerd, maar ook kan gestemd worden over de kwestie. "Dat is unaniem afgesproken en ik zou het betreuren als ze daarop terugkomen", aldus Van der Maelen.

Gisteren zei premier Michel dat hij nog met de fractieleiders wilde samenzitten, wellicht met het oog op de mogelijke stemming in de commissie. "De premier heeft mij nog niet gecontacteerd", aldus De Roover. Volgens hem haalt het ook weinig uit om de stemming uit te stellen. "Ons standpunt is duidelijk. Als er een stemming komt, zullen we tegen stemmen."

bron: Belga