Pompeo beklemtoont belang Amerikaans leiderschap voor mondiaal evenwicht

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Amerikaanse leiderschap is belangrijker dan ooit om de welvarendheid en vrede in de wereld te verzekeren, zo oordeelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag in Brussel, bij het German Marshall Fund. Hij trekt vandaag nog naar de NAVO-raad van de ministers van Buitenlandse Zaken. De Verenigde Staten moeten het wereldwijde leiderschap verzekeren om een goed internationaal evenwicht te bewaren, verklaarde Pompeo. Hij beklemtoonde ook de rol die de Amerikaanse president Donald Trump daarin speelde. Die "heeft goed begrepen dat wanneer er een sterk Amerikaans leiderschap is, welvaart en vrede volgen". "De Verenigde Staten willen in die richting blijven werken met hun bondgenoten over de wereld om de vrede te verzekeren die onze burgers verdienen", beklemtoonde Pompeo.

"We ondersteunen de instellingen die werken in het Amerikaanse belang en dat van jullie", aldus nog de Amerikaanse minister. Hij beklemtoonde ook het belang van het respect voor internationale verdragen. "Wanneer ze worden geschonden, moeten de verantwoordelijken worden geconfronteerd", onderstreepte hij. Pompeo verwees naar het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Force). De VS kondigden aan uit dat verdrag te zullen stappen. Rusland wordt ervan beschuldigd het verdrag te overtreden. Het INF-verdrag uit 1987 voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer.

Pompeo wees ook op de spanningen tussen de EU en Washington. "De brexit is een politiek ontwaken. Vertegenwoordigt de Europese Unie de belangen van haar burgers meer dan van haar bureaucraten?"

bron: Belga